H ελληνική γλώσσα περιζήτητη σε όλες τις βαλκανικές χώρες

H ελληνική γλώσσα περιζήτητη σε όλες τις βαλκανικές χώρες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είπε ότι τα Ελληνικά είναι μια ξεχασμένη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που μιλιέται μόνο σε μια εσχατιά της Ευρώπης; Τα Ελληνικά σήμερα, για άλλη μια φορά στην Ιστορία, γίνονται η γλώσσα-βασίλισσα των Βαλκανίων. Διδάσκονται με ενθουσιασμό σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο, μιλιούνται από όλο και περισσότερους νέους, ενώ κι άλλοι, κι άλλοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι απόφοιτοι του λυκείου αγωνίζονται να καταλάβουν μια θέση σε κάποιο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ή διερμηνείας… Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, κάθε χρόνο 2.500 υποψήφιοι διαγωνίζονται για 25 θέσεις!

Γιατί αυτοί οι νέοι επιθυμούν διακαώς να μάθουν Ελληνικά; Κυρίως για να βρουν μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας σε μία από τις 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις ή σε ένα από τα 700 καταστήματα τραπεζών, ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοπούνται στις χώρες αυτές. «Τα καλά Ελληνικά είναι περιζήτητα. Κανένας φοιτητής μας δεν μένει άνεργος», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια, κατά την επίσκεψη της «K» στη Σόφια, η κ. Στόινα Πορομάνσκα, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο εκεί πανεπιστήμιο.

Η Ελλάδα εδώ και καιρό είναι η ηγέτιδα χώρα των Βαλκανίων. Είναι η χώρα-μέλος της E.E. που έχει «ρίξει» στη νευραλγική αυτή περιοχή στέρεες γέφυρες συναλλαγών και επικοινωνίας. Εύλογο, λοιπόν, η ελληνική κουλτούρα, η ελληνική γλώσσα εκεί να κυριαρχεί, να προσελκύει. Είναι μια ευτυχής συγκυρία, την οποία το ελληνικό κράτος θα όφειλε να αξιοποιήσει στο μέγιστο.

Επενδύσεις

Οι ελληνικές επενδύσεις κατέχουν την πρώτη θέση στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο, τη δεύτερη στη Βουλγαρία και την τρίτη στη Ρουμανία. Με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το 2007 στην E.E., οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μεγεθύνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή