Δεν ακούμε την καρδιά μας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση δυστυχώς- των καρδιαγγειακών παθήσεων στον ελληνικό πληθυσμό προβλέπουν για τις επόμενες δεκαετίες οι ειδικοί γιατροί λόγω αφενός της αύξησης της παχυσαρκίας και αφετέρου της άγνοιάς μας σχετικά με τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, όπως έχει οριστεί η 25η Σεπτεμβρίου, και που εφέτος έχει ως θέμα «Ελέγξτε το βάρος σας – Κρατηθείτε σε φόρμα – Καρδιά για μια ζωή», ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας και διακεκριμένοι καρδιολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι εάν οι Ελληνες δεν αλλάξουν στάση σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία, την αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, τη χοληστερίνη, τη σωματική άσκηση και το κάπνισμα, τα καρδιακά νοσήματα θα αυξάνουν διαρκώς.

Ο καρδιολόγος επιμελητής της A΄ Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας από τον «Μήνα ελέγχου χοληστερίνης», που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο, όταν εξετάσθηκαν 16.171 Ελληνες και Ελληνίδες 40-70 ετών. Οπως κατέδειξε η έρευνα, το 63% ήταν υπέρβαροι, και μάλιστα το 19% παχύσαρκοι, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό που τείνει να πλησιάσει τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τους υπέρβαρους μόνο το 26% πίστευαν ότι είχαν πρόβλημα με το σωματικό τους βάρος. Σχεδόν οι μισοί από τους εξετασθέντες (44% των ανδρών και το 55% των γυναικών) είχαν επίπεδα χoληστερόλης πάνω από 190 mg/%, -επίπεδα που χρήζουν αντιμετώπισης αφού σηματοδοτούν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αναφορικά με τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις το 35% είναι καπνιστές, το 27% «γνωστοί» υπερτασικοί -δηλαδή άτομα με υπέρταση που είχε διαγνωσθεί από τον γιατρό-, και το 11% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, το 48% ανέφερε μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αλλά μόλις το 12% θεωρούσε ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των εξετασθέντων θεωρούν ως τον πιο επικίνδυνο παράγοντα για ένα καρδιακό επεισόδιο το άγχος. Οπως επεσήμανε ο κ. Ανδρικόπουλος, η άποψη του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου παρουσιάζει μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας, αφού υποτιμάται η νοσογόνος επίδραση της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, του αυξημένου σωματικού βάρους και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων στην Ελλάδα, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης καταγράφεται τάση μείωσης.

Οπως τόνισε ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου, κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50 έως 59 ετών, πάσχει από στεφανιαία νόσο, ενώ οι γυναίκες, αν και αναπτύσσουν τη νόσο δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες, έχουν βαρύτερη πρόγνωση και συνεπώς μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν θανατηφόρο επεισόδιο. Στη σημασία ελέγχου της αρτηριακής υπέρτασης αναφέρθηκε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Λαϊκού» κ. Βασίλειος Βοττέας. Οπως είπε, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Ελληνες εμφανίζουν υπέρταση, ωστόσο μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα και από αυτούς μόνο το 51% λαμβάνει θεραπεία. Από την πλευρά του ο διευθυντής του A΄ Καρδιολογικού Τμήματος του «Κρατικού Νίκαιας», κ. Ευάγγελος Παπαστεριάδης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τομέα των αρρυθμιών, τονίζοντας ότι πλέον οι γιατροί έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διερεύνησης του μηχανισμού γένεσής τους καθώς και αντιμετώπισή τους μέσω της ηλεκτροφυσιολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή