Σε offshore τα αντισταθμιστικά

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα κομμάτι από το παζλ των «χαμένων» 25 εκατ. δολαρίων της προκαταβολής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TOR M1, τα οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, έβγαλαν οι λογαριασμοί από την Σίτιμπανκ Νέας Υόρκης, που ανοίχθηκαν χθες στη Βουλή ενώπιον των συντονιστών-εκπροσώπων των κομμάτων που πήραν μέρος στην εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά. Οπως αποδείχθηκε από μία πρώτη διερεύνηση του τεράστιου όγκου υλικού, που ήρθε μέσω δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ, πράγματι στις 2/11/2000 ημερομηνία, που αναφέρεται και στο πόρισμα της Ν.Δ. για τη σκανδαλώδη προμήθεια, υπάρχει στο λογαριασμό 36154634 μία κίνηση 4 εκατ. δολαρίων από την προμηθεύτρια ρωσική εταιρεία ANTEY προς την offshore εταιρεία DRUMILAN INTERNATIONAL σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι προστιθεμένων των 4 εκατ. με τα 21 εκατ. δολάρια, που έδειξε ο έλεγχος από τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου (001-33-142338) αθροίζονται τα «χαμένα» 25 εκατ. δολάρια των αντισταθμιστικών που συνιστούν τη μίζα της αγοραπωλησίας. Την ίδια ημέρα στους λογαριασμούς της Σίτιμπανκ φιγουράρει ένα ακόμη πρόσωπο-φάντασμα, ο περίφημος Αλ Ζαγιαντ Φουάντ, πρόεδρος της Ντρουμίλαν Ιντερνάσιοναλ με μεταφορά στο όνομά του 300.000 δολαρίων. Αυτά βγαίνουν για πρώτη φορά, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ούτε μία δραχμή δεν ήρθε στην εταιρεία-φάντασμα Ντρουμίλαν Ελλάς, που ήταν η εντεταλμένη για να υλοποιήσει τα αντισταθμιστικά. Τα χρήματα είτε μέσω Κύπρου, είτε μέσω Νέας Υόρκης και από εκεί και στις δύο περιπτώσεις μέσω Ελβετίας, κατέληξαν στη μητρική offshore στις Παρθένες Νήσους….

Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί αν και εφόσον σταλούν τα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής και από την Ελβετία (Κρεντίτ Αγκρικόλ 125.87.81S), αίτημα που κατ’ αρχήν έχει γίνει δεκτό. Αν μη τι άλλο, οι «αριθμοί τηλεφώνων», όπως αυτάρεσκα και απαξιωτικά είχε αποκαλέσει τους προς διερεύνηση αριθμούς λογαριασμών ο κ. E. Βενιζέλος, επιβεβαιώνουν τουλάχιστον τις πολιτικές ευθύνες της προηγουμένης κυβερνήσεως και τους σκανδαλώδεις χειρισμούς γύρω από τα αντισταθμιστικά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Το αν θα υπάρχουν και ονόματα, όπου διοχετεύθηκαν οι μίζες είναι άλλη υπόθεση.

Η χθεσινή πεντάωρη διαδικασία ήταν θορυβώδης. Το ΠΑΣΟΚ διά του κ. A. Λοβέρδου θέλησε εξ αρχής να απαξιώσει είτε τα στοιχεία είτε την συνεχιζόμενη έρευνα, παρότι ομοφώνως είχε αποφασιστεί: «Με ευθύνη της Ν.Δ. ενοχοποιείται οτιδήποτε κινείται. Δεν νομιμοποιείστε για αυτά που κάνατε και την κατηγορία απέναντι σε μία ολόκληρη παράταξη με αυτές τις γελοιότητες. Πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που συνεχίζεται». «Μα τα 4 εκατ. ήταν αυτά που αναζητούσαμε από την προκαταβολή των αντισταθμιστικών. Πρόκειται για περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών», του ανταπάντησε ο πρόεδρος της τ. εξεταστικής κ. I. Τραγάκης. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς κ.κ. I. Πατσιλινάκος και Ασημίνα Ξηροτύρη δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι θα βγουν στοιχεία από τον συνεχιζόμενο έλεγχο.

Ο έλεγχος θα συνεχιστεί. Χθες εξαιτίας του τεράστιου όγκου των στοιχείων που εστάλησαν, αρχικά δεν βγήκε άκρη, και χρειάσθηκε να κληθούν ορκωτοί λογιστές προκειμένου να συνδράμουν. Τελικώς, ομοφώνως αποφασίστηκε, όπως είπε ο κ. Τραγάκης, να συνεχισθεί ο έλεγχος με τη συνδρομή και εμπειρογνωμόνων (ενός τραπεζικού εμπειρογνώμονα, του νομικού συμβούλου της Βουλής και ορκωτών λογιστών). Ηδη στις 21 του περασμένου Ιουλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας γνωστοποίησε ότι θα συμφωνήσει για πρώτη φορά στο άνοιγμα λογαριασμού χωρίς τη συναίνεση του ενδιαφερομένου.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή