ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Χωρίς ταλαιπωρία για τον ενδιαφερόμενο

Η χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου θα δίδεται εφεξής από τις αποκεντρωμένες αρμόδιες υπηρεσίες (Εισαγγελίες), απ’ ευθείας στη δημόσια υπηρεσία που ζητεί το εν λόγω έγγραφο, χωρίς τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου προσώπου στη σχετική διαδικασία. Πρόκειται για τη συνέχιση της προσπάθειας της κυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ελεγχθούν άμεσα. Με εγκύκλιό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Απ. Ανδρεουλάκος καλεί τους φορείς, έως την 31η Οκτωβρίου 2005 να υποβάλουν στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθεί η συμμόρφωση των υπηρεσιών τους στις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

ΑΠΟ TON APEIO ΠΑΓΟ

Δικαίωση των… παππούδων

Και οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν το δικαίωμα να βλέπουν τα εγγόνια τους, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνονται αντιδικίες με τους γαμπρούς και τις νύφες τους. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο Αρειος Πάγος απορρίπτοντας αίτηση χήρας μητέρας (έχασε τον άντρα της σε τροχαίο) που ζητούσε να αναιρεθεί δικαστική απόφαση, με την οποία υποχρεωνόταν να δέχεται εβδομαδιαία συνάντηση του παιδιού της με την πεθερά της για τρεις ώρες και με τη δική της παρουσία. Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την εφετειακή απόφαση, επισημαίνοντας ότι οι γονείς δεν μπορούν, σύμφωνα με το άρθρο 1520 AK, να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου τους με τους απώτερους ανιόντες, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κατά συνέπεια, μόνο κατ’ εξαίρεσιν μπορεί να παρεμποδιστεί από τους γονείς το αυτοτελές δικαίωμα επικοινωνίας των γιαγιάδων και παππούδων με τα εγγόνια τους.

ΔΙΚΗ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»

«Δεν είχαν γίνει έλεγχοι»

Θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί δύο μήνες πριν από το τελευταίο του δρομολόγιο ο απόπλους του μοιραίου «Εξπρές Σαμίνα», που βυθίστηκε πριν από 5 χρόνια με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα, καθώς φαίνεται πως δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος, ύστερα από τις μετασκευές που είχαν γίνει στο πλοίο. Οπως προκύπτει από τις σχετικές μαρτυρίες, ο Ελληνικός Νηογνώμονας είχε πλήρη άγνοια για τις μηχανολογικές επισκευές. Οπως κατέθεσε χθες ο προϊστάμενος του τμήματος Επιθεωρήσεων Πειραιά του Ελληνικού Νηογνώμονα Φραγκίσκος Τζαμτζής, «…εάν μαθαίναμε ότι έχουν γίνει αυτές οι επισκευές, το πλοίο θα έχανε την κλάση του».

ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ KAI ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Συνέδριο στα Κύθηρα

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ελληνικός ευεργετισμός και κυθηραϊκά κληροδοτήματα» διεξάγεται από σήμερα έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη Χώρα Κυθήρων. Στις επί μέρους θεματικές ενότητες περιλαμβάνονται: 1. Γένεση και ιστορικές καταβολές του ευεργετισμού. 2. Μορφές και σημασία του κυθηραϊκού ευεργετισμού. 3. Καταγραφή και παρουσίαση δωρεών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 4. Τομείς συμβολής του κυθηραϊκού ευεργετισμού. 5. Διαμόρφωση βάσης δεδομένων των κυθηραϊκών δωρεών. 6. Διδακτική αξιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας του Συνεδρίου στη σχολική ιστορία. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος N. Λεοντσίνης, και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Ιστορίας της Ελληνικής Διασποράς του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, Αναστάσιος M. Τάμης. Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Κυθήρων, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο La Τrobe.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Εγκαίνια ποδηλατοδρόμου

Τον πρώτο ποδηλατόδρομο του λεκανοπεδίου της Αττικής, που βρίσκεται στην περιοχή Τούφα του Χαλανδρίου, εγκαινιάζει στις 6 μ.μ. αύριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Δήμος Χαλανδρίου. O δήμος καλεί τα παιδιά της περιοχής μαζί με τους γονείς τους να συμμετάσχουν σε μια ποδηλατική διαδρομή που θα ξεκινήσει από την οδό Ολύμπου (στο σκεπαστό της Αττικής Οδού), θα συνεχισθεί στις οδούς Εβρου, Χελμού και Γρεβενών και θα τερματίσει στο σταθμό του μετρό «Χαλάνδρι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή