Στο πολυϊατρείο Γιατρών του Κόσμου

Στο πολυϊατρείο Γιατρών του Κόσμου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευαισθησία, ανθρωπιά, αλληλεγγύη: το τρίπτυχο αυτό υπηρετεί η Ελλάδα (και) μέσα από τη δράση ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. H χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή, η οποία φιλοξενεί και νοσηλεύει «παιδιά του πολέμου» παρέχοντάς τους ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.

Το πρόγραμμα «Αλυσίδα της ελπίδας» του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου επιτελεί ακριβώς αυτό το έργο: παρέχει περίθαλψη στον άμαχο πληθυσμό εμπόλεμων περιοχών και ταυτόχρονα έχει μεταφέρει και νοσηλεύσει 42 παιδιά/ασθενείς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή την περίοδο, φιλοξενούνται έξι παιδιά από το Ιράκ και ένα από την Παλαιστίνη, τα οποία νοσηλεύονται σε διάφορα ιδρύματα. Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου συμπλήρωσαν 15 χρόνια παρουσίας και ανθρωπιστικής δράσης και παρουσίασαν έναν σύντομο απολογισμό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Πολυϊατρείου Αθηνών.

«Είναι ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα της οργάνωσης, διαθέτει 40 γιατρούς και καλύπτει 20 ειδικότητες, ενώ τα περιστατικά που δέχεται πλέον ετησίως αγγίζουν τα 15.000, από 6.000 που ήταν κατά τα πρώτα χρόνια. Είναι συγκινητική η συμβολή των γιατρών εθελοντών, όμως η ανταπόκριση των φαρμακευτικών εταιρειών στα αιτήματά μας για περισσότερα εμβόλια και φάρμακα είναι πολύ μικρή», επισημαίνει ο διευθυντής του Πολυϊατρείου, κ. Βάσος Βογιατζόγλου, παιδίατρος.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία οι επισκέπτες – ασθενείς από την Ασία και την Αφρική, ενώ το πρώτο μεγάλο κύμα ήταν βόρειας προέλευσης (Αλβανοί, Ρουμάνοι, πρώην Σοβιετική Ενωση) και αφορούσε κυρίως σε κρούσματα ηπατίτιδας. Οι μετανάστες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι κυρίως φορείς φυματίωσης, ενώ οι μολυσματικές ασθένειες των Αφρικανών που διαπιστώνονται στο Πολυϊατρείο είναι AIDS και φυματίωση.

Αυτό που αλλάζει στο πρόγραμμα της οργάνωσης σε σχέση με τους μετανάστες είναι ότι αφενός παύουν να λειτουργούν οι ξενώνες και τα κέντρα υποδοχής και αρχίζει μια προσπάθεια ενσωμάτωσης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας. «Θα λειτουργούν τμήματα εκπαίδευσης για παιδιά – μετανάστες και πρόσφυγες 6 – 12 και 12 – 18 ετών σε 4 ορόφους των κεντρικών μας γραφείων στην οδό Σαπφούς 12, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα παρέχεται νομική και κοινωνική υπηρεσία, ώστε οι ευπαθείς αυτές ομάδες να μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου κ. Ελευθερία Παρθενοπούλου.

Σρι Λάνκα και Σουμάτρα

Παράλληλα, παραμένουν εδώ και 9 μήνες οι αποστολές της οργάνωσης στη Σρι Λάνκα και τη Σουμάτρα, που «χτυπήθηκαν» από το φοβερό τσουνάμι δημιουργώντας υποδομές υγείας και εκπαίδευσης. Τέλος, τα «15 τους χρόνια» θα γιορτάσουν οι Γιατροί του Κόσμου στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου με μία σειρά εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη (Γκάζι) του Δήμου Αθηναίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή