«Παρενόχληση» παιδιών – εφήβων μέσω Ιντερνετ

«Παρενόχληση» παιδιών – εφήβων μέσω Ιντερνετ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τα blogs, μια μορφή ηλεκτρονικού προσωπικού ημερολογίου που χρησιμοποιούν και τα παιδιά στο Ιντερνετ κρύβει παγίδες, προειδοποιούν οι ειδικοί της ηλεκτρονικής πλοήγησης καθώς ουδείς εγγυάται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Σε τέτοιες ιστοσελίδες έχουν πρόσβαση διάφοροι χρήστες οι οποίοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «μυστικά» που καταχωρίζουν άτομα κάτω των 18 ετών. Τα blogs γνωρίζουν μάλιστα το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη άνθηση στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 600 τέτοιοι χώροι. Αρκετοί ανήλικοι, συνήθως κρυφά από τους γονείς τους, εκμυστηρεύονται στα blogs τα πάντα για την προσωπική τους ζωή -όπως το προσωπικό ημερολόγιο που συνήθιζαν να κρατούν οι παλιότερες γενιές σε τετράδια- για να μοιράζονται τις καταχωρίσεις με άλλους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Τις επισημάνσεις για τις απειλές που υπάρχουν στα chat rooms και στα blogs έκαναν ειδικοί κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα τη «Διαδικτυακή Τεχνολογία» για την ασφαλή πλοήγηση στο Ιντερνετ που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (ΕΚΑΤΟ).

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Τάνια Κυριακίδη, επειδή στα blogs καταχωρίζονται προσωπικές πληροφορίες και μυστικά, κάποιος που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα παιδιά μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους και να χρησιμοποιήσει ό,τι γνωρίζει από τα προσωπικά τους δεδομένα για να τα παρασύρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο εξειδικευμένη εταιρεία, «αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 38 εκατομμύρια blogs ή αλλιώς προσωπικές δημοσιευμένες σελίδες από τις οποίες το 52,8% ανήκουν σε άτομα κάτω των 19 ετών. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα blogs θα φτάσουν τα 54 εκατομμύρια στο τέλος του χρόνου.

Καθώς οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών και ανεπιθύμητων εκθέσεων σε επικίνδυνες ιστοσελίδες πληθαίνουν (ένας στους 33 ανήλικους χρήστες του Διαδικτύου στην Ελλάδα έχει δεχθεί… ηλεκτρονική σεξουαλική παρενόχληση), οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο όπως τους μαθαίνουν τους κανόνες τις οδικής συμπεριφοράς.

Οι γονείς πιστεύουν ότι σε ποσοστό 80% βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους όταν χρησιμοποιούν το Ιντερνετ, αλλά τα παιδιά -σε σχετική ευρωπαϊκή έρευνα- απάντησαν ότι μόνο το 20% βρίσκεται όντως δίπλα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή