Αμηχανία Γιαννάκου για εκκλησιαστικά AEI

Αμηχανία Γιαννάκου για εκκλησιαστικά AEI

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική πανταχόθεν δέχεται η κυβέρνηση λόγω της αιφνίδιας πρωτοβουλίας του υπουργείου Παιδείας να προωθήσει ν/σ με το οποίο ανωτατοποιεί τις ιερατικές σχολές. Οχι μόνον η αντιπολίτευση, αλλά σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο Τύπος άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία υποχρεώθηκε χθες σε, μερική αιτιολόγηση χωρίς ωστόσο να απαντά στο εύλογο και καίριο ερώτημα: Διότι ουδείς θα αντιδρούσε στην προσπάθεια του υπουργείου να βελτιώσει το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης των τεσσάρων εκκλησιαστικών σχολών, αλλά όλοι διερωτώνται γιατί πρέπει τούτο να γίνει με την εξομοίωση των σχολών αυτών με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα;

«Για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την Εκκλησία και εξόφληση προεκλογικών γραμματίων» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, πλην όμως είναι τοις πάσι γνωστό ότι ανάλογο ν/σ είχε στα συρτάρια του και ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου. Το γεγονός αυτό άλλωστε δεν το αρνήθηκε και ο ίδιος, ισχυριζόμενος πάντως ότι το ανάλογο κείμενο νόμου που είχε συνταχθεί επί των ημερών του δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων της Εκκλησίας.

Οξύτατες ήταν οι βολές που δέχθηκε το υπουργείο από τους πανεπιστημιακούς, και ενδεικτικό είναι το ερώτημα που θέτει σήμερα στην «K» ο καθητητής του Παντείου κ. Στάμος Παπαστάμος. «H θρησκεία είναι επιστήμη; Αν όχι, πώς μπορεί να διδάσκεται με τρόπο ισότιμο με τους αναγνωρισμένους πολιτικούς κλάδους», επισημαίνει ο πανεπιστημιακός και καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει «αν σκέφτεται να ιδρύσει αντίστοιχες ακαδημίες και για άλλες θρησκείες»… Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας επεχείρησε χθες να διασκεδάσει όλες αυτές τις θέσεις. «Δεν δημιουργούνται νέα πανεπιστήμια, αλλά παραγωγικές σχολές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο πρότυπο των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε η κ. Γιαννάκου στη σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι και η συστατική επιστολή από Μητροπολίτη, που απαιτείται για την εισαγωγή των υποψηφίων στις επίμαχες σχολές, «προβλεπόταν και με το σημερινό τους καθεστώς».

Σε ανάλογες εξηγήσεις υποχρεώθηκε, τέλος, και ο υπουργός Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι οι φοιτητές των νέων «πανεπιστημίων» θα απασχοληθούν μόνο σε υπηρεσίες της Εκκλησίας και δεν θα έχουν άλλα επαγγελματικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή