Επιτυχής συνεργασία ΕΣΥ – ιδιωτών για ΜΕΘ

Επιτυχής συνεργασία ΕΣΥ – ιδιωτών για ΜΕΘ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανάσα» στα δημόσια νοσοκομεία όσον αφορά στη νοσηλεία ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας, έδωσε η συνεργασία ΕΣΥ, νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικών κλινικών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ηδη, ο αριθμός των ασθενών (ή των συγγενών τους) που αναζητούν καθημερινά μία κενή κλίνη Εντατικής Θεραπείας έχει μειωθεί στο ήμισυ και σύντομα αναμένεται να εξαλειφθεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής βαρέως πασχόντων που αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οπως δήλωσε στην «K» ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, πριν «προστεθούν» στο ΕΣΥ οι 30 κλίνες εντατικής θεραπείας του «Ερρίκος Ντυνάν», και οι 43 κλίνες ιδιωτικών θεραπευτηρίων που υπέγραψαν σχετική σύμβαση με το IKA και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, το EKAB δεχόταν καθημερινά κατά μέσο όρο 20 κλήσεις για νοσηλεία ασθενών σε ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι από τις κλήσεις αυτές μόλις οι 3-4 αφορούσαν σε νέους ασθενείς και οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά που δεν βρήκαν την προηγούμενη ημέρα κενή κλίνη εντατικής. «Πλέον» τονίζει στην «K» ο κ. Γιαννόπουλος, «ο αριθμός των κλήσεων έχει μειωθεί στις 10 και σύντομα θα καλύπτονται άμεσα όλες οι ανάγκες από πλευράς ζήτησης κλινών εντατικής θεραπείας».

Περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να κατευθυνθεί ένα περιστατικό σε κάποια ιδιωτική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο κ. Γιαννόπουλος υπογραμμίζει: «Το EKAB σε καθημερινή βάση στέλνει στο υπουργείο μία κατάσταση με τα περιστατικά που ζητούν νοσηλεία σε κλίνη εντατικής. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του EKAB, τον επικεφαλής της ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, αξιολογούμε το κάθε περιστατικό με βάση την κλινική εικόνα που παρουσιάζει ο ασθενής και αφού πρώτα εξαντληθούν οι επιλογές για κλίνη δημόσιου νοσοκομείου, τον κατευθύνουμε μέσω του EKAB στην κατάλληλη για την κατάσταση της υγείας του ιδιωτική ΜΕΘ. Παράλληλα, εντός ολίγων ημερών αναμένεται να είναι έτοιμο ένα σύστημα πληροφορικής προκειμένου τόσο το EKAB όσο και το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας να έχει την πλήρη εικόνα των διαθέσιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, στην παρούσα φάση διανύουμε ένα διάστημα εξοικείωσης των ιδιωτικών ΜΕΘ στο νέο σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα σταλεί εγκύκλιος προς τις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με την οποία οι κλινικές οφείλουν να ενημερώνουν καθημερινά και σε οκτάωρη βάση το EKAB για τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ που «διαθέτουν» στο ΕΣΥ, ενώ διευκρινίζονται και οι διαδικασίες διακομιδής των ασθενών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές ασθενών στις κλίνες εντατικής θα γίνονται από επείγοντα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων, από νοσηλευόμενους ασφαλισμένους IKA σε κλινικές δημόσιων νοσοκομείων και από ασθενείς που διακομίζονται από την επαρχία. Κάθε διακομιδή θα γίνεται μέσω του EKAB και θα δίδεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά. Στην περίπτωση που ένας ασθενής νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και λόγω κάποιας επιπλοκής χρήζει εντατικής φροντίδας, θα διακομίζεται σε άλλες ΜΕΘ συμβεβλημένες με το ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος, μέσω EKAB ή με ασθενοφόρο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου έπειτα από συνεννόηση με το EKAB. Μετά την αποθεραπεία, οι ασθενείς θα διακομίζονται στο νοσοκομείο από το οποίο προήλθαν εκτός κι αν είχαν μεταφερθεί στη ΜΕΘ από περιοχή εκτός Αθηνών, οπότε θα διακομίζονται στο εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο. Σε περίπτωση θανάτου του ασθενούς από τροχαίο ατύχημα ή άλλη αιτία βιαίου ή αιφνιδίου θανάτου, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν την υποχρέωση για τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής.

Σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο και άλλες ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν συμβάσεις συνεργασίας για τη διάθεση κλινών εντατικής με το IKA και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. «Ωστόσο», διευκρινίζει, «η προτεραιότητά μας είναι να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα, τις 120 πλήρως εξοπλισμένες αλλά «κλειστές» κλίνες εντατικής που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία με τη στελέχωσή τους από νοσηλευτικό προσωπικό που προέρχεται από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του 2003. Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού 2.000 νοσηλευτών που θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα τις ΜΕΘ, τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και τα χειρουργεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή