«Πρασινη» Γραμμη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΤΙΚΟ TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αιολική ενέργεια στη Λέσβο

Θετική ήταν η κατ’ αρχήν απάντηση του υπουργείου Αναπτυξης στην πρόταση της Greenpeace σχετικά με την οριστική απεξάρτηση της Λέσβου από το πετρέλαιο και τη στροφή της προς τις καθαρές μορφές ενέργειας! Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΝ, κ. Ν. Στεφάνου, ανέφερε πως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια το νησί θα καλύψει κατά 30% τις ενεργειακές του ανάγκες από αιολική ενέργεια. Στην απαντητική του επιστολή προς την οργάνωση ο κ. Στεφάνου αναφέρει επίσης ότι σε σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και φωτοβολταϊκών, όπως προτείνει η Greenpeace. Παρ’ όλα αυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Λέσβου επιμένει στον νέο πετρελαϊκό σταθμό παραγωγής ενέργειας, αφού συνήλθε για να αποφασίσει τα σχετικά της χωροθέτησής του, αγνοώντας επιδεικτικά την εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, την περιβαλλοντική ζημιά που θα προκληθεί, καθώς και το τεράστιο δυναμικό της Λέσβου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΕΚΘΕΣΗ

«Αν ήμουν ψάρι στη Μεσόγειο»

Πώς νιώθει ένα ψάρι καταπίνοντας πλαστικά σκουπίδια, πετρέλαια ή τοξικά υλικά; Πώς «βλέπει» το γεγονός ότι ποταμοί και χείμαρροι μεταφέρουν στη θάλασσα απόβλητα; Πώς θα ήθελε να είναι το σπίτι του, η περιοχή του, ο περιβάλλων χώρος του; Τι θα ήθελε να πει σε αυτούς που πετάνε από την παραλία ή το σκάφος τα απορρίμματά τους στο «σπίτι» του, τη θάλασσα; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμα που τέθηκαν από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στους μαθητές 93 σχολείων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων από όλη την Ελλάδα και τους ζητήθηκε να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των ψαριών, ήταν εντυπωσιακές και εκτέθηκαν στις αρχές Ιουνίου στο μετρό της πλατείας Συντάγματος. Και επειδή οι επισκέπτες δεν είχαν παρά μόνο καλά λόγια να πουν, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Σχολή Ορνεράκη αποφάσισαν να εκθέσουν και πάλι τα 30 έργα παιδιών (ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές από φυσικά ή άχρηστα υλικά) που βραβεύτηκαν. Η έκθεση θα λάβει χώρα στη Σχολή Ορνεράκη (Θήρας 19, Πλ. Αμερικής) από 28 Σεπτεμβρίου έως και 4 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης πρόκειται να γίνει βράβευση των καλύτερων από τα 176 διηγήματα και παραμύθια που έγραψαν μαθητές των σχολείων, τα οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό με το ίδιο θέμα: «Αν ήμουν ψάρι στη Μεσόγειο…»

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Επεκτείνεται η ανακύκλωση

Στη Γηραιά Αλβιώνα πάνε καλά με την ανακύκλωση. Τις διπλάσιες ποσότητες οικιακών απορριμμάτων ανακύκλωσαν τα τελευταία 4 χρόνια στην Αγγλία εκ των οποίων το 1/5 πήγε για επαναχρησιμοποίηση. Περίπου 23% των οικιακών απορριμμάτων ανακυκλώθηκε το 2004-2005, με τους κατοίκους της ανατολικής Αγγλίας να αναδεικνύονται πρωταθλητές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την πρόοδό μας, αλλά τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω σε αυτήν και να φτάσουμε τους πρώτους στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός περιβαλλοντικής ποιότητας, Μπεν Μπράντσο. «Κάθε κάτοικος ανακυκλώνει αυτή τη στιγμή αρκετά, όμως θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε ακόμα και το 60% των απορριμμάτων και αυτός είναι ο στόχος μας». Ας τα βλέπουν οι δικοί μας και ας παραδειγματίζονται…

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Απειλείται η τροπόσφαιρα

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε ραγδαίες κλιματικές αλλαγές. Για χρόνια, οι «σκεπτικιστές του θερμοκηπίου» επικαλούνταν το γεγονός ότι η τροπόσφαιρα (το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας) δεν «θερμαινόταν» τόσο γρήγορα όσο η επιφάνεια της γης και όσο γρήγορα προέβλεπαν τα κλιματολογικά μοντέλα. Τρεις νέες έρευνες, ωστόσο, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science, εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που γίνονταν έως τώρα οι μετρήσεις στην τροπόσφαιρα. Αντίθετα, επισημαίνουν, ακριβείς μετρήσεις αποκαλύπτουν αυξητικές τάσεις της θερμοκρασίας και σε αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή