H πλειονότητα των μεταναστών ήρθε για να ριζώσει στη χώρα μας

H πλειονότητα των μεταναστών ήρθε για να ριζώσει στη χώρα μας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα είναι η χώρα της E.E. που γνώρισε τις μεγαλύτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οι βασικότεροι λόγοι εγκατάστασής τους στη χώρα μας είναι η αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε σχέση με εκείνες στη χώρα τους, καθώς και η επανένωση της οικογένειάς τους. Χαρακτηριστικά, το 54,2% των αλλοδαπών ήλθε στην Ελλάδα αναζητώντας δουλειά. Με σκοπό εγκατάστασης την εργασία έρχονται μετανάστες κυρίως από το Πακιστάν, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, αλλά και τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Πολωνία και το Ιράκ. Από τους Αλβανούς, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών, το 54,9% δήλωσε ότι ήλθε στην Ελλάδα για λόγους εργασίας. Πρόκειται, όμως, για το δεύτερο κύμα μεταναστών, καθώς ήδη πολλοί έχουν έλθει από τις αρχές του ’90. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται από το ότι το 16% των Αλβανών (μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων) δήλωσε ότι ήλθε στην Ελλάδα με σκοπό την επανένωση της οικογένειας. O λόγος αυτός ήταν βασικός για τους μετανάστες από την Αρμενία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, την Πολωνία. Το 13,1% των μεταναστών δήλωσε ότι ήλθε στην Ελλάδα, αφού είχαν προηγηθεί άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ανω των 5 ετών

Με σκοπό την παλιννόστηση ήλθε το 6,8% των μεταναστών, κυρίως από τις Αυστραλία, ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Γερμανία, Ουκρανία. Στο συνολικό αλλοδαπό πληθυσμό που δήλωσε ως λόγο εγκατάστασης την εργασία, το 39% ζει και εργάζεται στην Ελλάδα περισσότερο από πέντε χρόνια και το 42% από ένα έως πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα του EKKE, θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε ένα σταθερό αλλοδαπό πληθυσμό, του οποίου η κατά φύλο σύνθεση μεταβλήθηκε με την πορεία των χρόνων. Αρχικά οι περισσότεροι μετανάστες ήταν άνδρες, στη συνέχεια η αναλογία των φύλων εξισορροπήθηκε. Οι κλάδοι στους οποίους κυρίως απασχολούνται είναι οι άνδρες στις κατασκευές και οι υπηρεσίες για τις γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή