«Οχι» σε δακτυλικά αποτυπώματα

«Οχι» σε δακτυλικά αποτυπώματα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φραγμό στην εγκατάσταση συστήματος που καταγράφει ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα με στόχο τον έλεγχο πρόσβασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις έθεσε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων. H απόφαση ελήφθη ύστερα από προσφυγή εταιρείας που ζητούσε άδεια για την εγκατάσταση πιλοτικού βιομετρικού συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ η απόρριψη της αίτησης από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η εγκατάσταση του συστήματος επρόκειτο να είναι πιλοτική στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Ευφυές Σύστημα Ελέγχου Πρόσβασης Φιλάθλων και Διαπιστευμένων Ατόμων σε Αθλητικές Οργανώσεις», που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

Η εγκατάσταση του βιομετρικού συστήματος θα γινόταν για δύο μήνες σε αθλητικές εγκαταστάσεις γυμναστικού συλλόγου και θα επεξεργαζόταν πραγματικά προσωπικά δεδομένα ατόμων που θα έχουν εκ των προτέρων δώσει τη ρητή και ειδική συγκατάθεσή τους για συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας απέρριψε την αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας με το σκεπτικό ότι «η επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων για τον έλεγχο πρόσβασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις, εξεταζόμενη υπό το πρίσμα των αρχών του σκοπού και της αναγκαιότητας, δεν είναι νόμιμη και συνεπώς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος δοκιμής τέτοιας επεξεργασίας, ακόμη κι αν αυτό έχει καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα. Αντίθετα, θεωρείται ότι η επίτευξη του εν λόγω ερευνητικού σκοπού μπορεί να πραγματοποιηθεί με άλλα ηπιότερα μέσα, όπως π.χ. δοκιμή του συστήματος σε εργαστηριακές συνθήκες». Στο σκεπτικό της η Αρχή έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, το άρθρο 5 παρ. 1 του N. 2472/1997 βάσει του οποίου η συναίνεση δεν αναιρεί τον παράνομο χαρακτήρα της επεξεργασίας ακόμη κι όταν το υποκείμενο δέχεται να εκτεθεί σε βιομετρικούς ελέγχους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αρχή έχει απορρίψει άλλες δύο αιτήσεις που αφορούσαν επεξεργασία δακτυλοσκοπικών δεδομένων για τον έλεγχο εργαζομένων σε δημοτικό κτίριο, καθώς και την πιλοτική εφαρμογή βιομετρικού συστήματος στο «Ελ. Βενιζέλος» για την επαλήθευση ταυτότητας των επιβατών. Αντίθετα, επέτρεψε την επεξεργασία δακτυλοσκοπικών δεδομένων των εργαζομένων που έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες για την ασφάλεια συγκοινωνιών εγκαταστάσεις του Αττικού Μετρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή