Τροφές «βόμβες» στα πιάτα μικρών και μεγάλων

Τροφές «βόμβες» στα πιάτα μικρών και μεγάλων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά παιδιά αποδεικνύονται η κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οχι μόνον επειδή βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, αλλά και επειδή οι μικρές ηλικίες είναι κατ’ εξοχήν ευπρόσβλητες από την τηλεοπτική διαφήμιση.

Παραγωγοί και διαφημιστές το γνωρίζουν καλά, με αποτέλεσμα οι τηλεοπτικές διαφημίσεις τροφίμων να απευθύνονται προεχόντως στις παιδικές ηλικίες, προωθώντας τρόφιμα με πλήθος χημικών ουσιών. Οι οδυνηρές συνέπειες της υπερκατανάλωσης των τελευταίων είναι ήδη ευδιάκριτες στα Ελληνόπουλα, καθώς το 25% εμφανίζει υψηλή χοληστερίνη ή/και σάκχαρο, ενώ σχεδόν το 70% είναι υπέρβαρο. O συνδυασμός των επιβαρυντικών αυτών παραγόντων είναι ασφαλής συνταγή μελλοντικής υπέρτασης, αγγειακών βλαβών και στεφανιαίας νόσου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά η κακή παιδική διατροφή έκρουσε ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Αν. Κωνσταντόπουλος, καλώντας τους γονείς στη συνάντηση ενημέρωσης «Παιδί και Υγεία», που γίνεται το Σαββατοκύριακο στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι) του Δήμου Αθηναίων. Οπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, πολλά τρόφιμα έχουν στη σύνθεσή τους συντηρητικά και πρόσθετα, η συστηματική κατανάλωση των οποίων προκαλεί σωρευτικό κίνδυνο για την υγεία. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι καταναλώνουμε 5 κιλά συντηρητικά ετησίως.

Ανάλογη είναι η επιβάρυνση από τα φυτοφάρμακα, εξαιτίας των οποίων είναι καλό να μην καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, αφού σ’ αυτά η χρήση φαρμάκων είναι συνήθως υψηλότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή