Οι θεολογικές σχολές κρατούν φραγγέλιο

Οι θεολογικές σχολές κρατούν φραγγέλιο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι καθηγητές και οι φοιτητές των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποσυρθεί το «εκτρωματικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο για την ανωτατοποίηση των Εκκλησιαστικών Σχολών σε Ακαδημίες. Οι κοσμήτορες των δύο Θεολογικών Σχολών, πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός και κ. Χρήστος Οικονόμου, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον κ. K. Καραμανλή και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υπόμνημα που απέστειλαν οι δύο Σχολές προς τους βουλευτές και τις Συγκλήτους όλων των AEI το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται «εχθρικό προς τις δύο Θεολογικές Σχολές» και ζητείται η στήριξή τους στο αγώνα για τη διαφύλαξη του κύρους της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα η κρίση που ανέκυψε με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο προσλαμβάνει χαρακτηριστικά σύγκρουσης ανάμεσα στις Θεολογικές Σχολές με το υπουργείο Παιδείας και την Αρχιεπισκοπή.

Χθες, η Γενική Συνέλευση της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να υιοθετήσει ανάλογες θέσεις και η Θεολογική Σχολή της Αθήνας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι δύο Πανεπιστημιακές Σχολές θα παραμείνουν κλειστές κατά τις ημέρες που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε περίπτωση υπερψήφισής του από τη Βουλή τότε θα προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή του λόγω του αντισυνταγματικού όπως υποστηρίζουν χαρακτήρα του.

Στο υπόμνημά τους οι κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης ασκούν δριμεία κριτική στην υπουργό Παιδείας κ. M. Γιαννάκου για την «απέλπιδα προσπάθειά της» να πείσει ότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει την εκκλησιαστική εκπαίδευση και την κατηγορούν για «παραπλάνηση και παραπληροφόρηση του λαού». Χαρακτηρίζουν «παρωδία» τον διάλογο που πραγματοποίησε το υπουργείο, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την επανέναρξη του διαλόγου με τις Θεολογικές Σχολές. Επαναλαμβάνουν τέλος ότι το «πιστοποιητικό θρησκευτικών-ιδεολογικών φρονημάτων από έναν Επίσκοπο», που οφείλει να υποβάλει ο κάθε υποψήφιος φοιτητής, αποτελεί «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή