Πόσοι κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τα σκουπίδια;

Πόσοι κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τα σκουπίδια;

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπονοούμενα για λύσεις εξακολουθούν να αφήνουν οι αρμόδιοι της ΕΥΔΑΠ και του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διαχείριση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, την ώρα που τόνοι σκουπιδιών άρχισαν να συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας και χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης στο νησί, αποτέλεσμα της αποχής από την εργασία τους -τρίτης μέρας σήμερα- των 150 εργαζομένων στη χωματερή Ανω Λιοσίων. H αποχή αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως και αύριο, οπότε συγκαλείται η γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν επί της πρότασης που διατύπωσε ο ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής) για αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τη Δευτέρα.

Και χθες, ουδείς από τα συναρμόδια υπουργεία συναντήθηκε με τους εργαζομένους προκειμένου να τους ενημερώσουν αν πράγματι έχει εξευρεθεί νέος χώρος εναπόθεσης και εδαφοποίησης της λυματολάσπης, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κώστας Κωστούλας -για δεύτερη μέρα- εξαπέλυε επίθεση κατά πάντων (ΕΣΔΚΝΑ, δήμων, εργαζομένων στη χωματερή), ως υπεύθυνων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Ανω Λιόσια.

Χαρακτήρισε «υποκινούμενη» την απεργία των εργαζομένων στον XYTA, ενώ για τον ΕΣΔΚΝΑ υποστήριξε ότι εποφθαλμιά τα 50 στρέμματα στα οποία γίνεται η εδαφοποίηση, προκειμένου να αποθέσει απορρίμματα. Για τον Δήμο Ανω Λιοσίων ισχυρίστηκε ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τη χωματερή, προκειμένου να εισπράττει τα εκατομμύρια των αντισταθμιστικών οφελών. O κ. Κωστούλας δήλωσε χθες ότι «οι εργαζόμενοι έχουν παραπλανηθεί και πιστεύουν ότι η λυματολάσπη είναι ο μπαμπούλας» και ότι «ο ΕΣΔΚΝΑ δυσφημεί την εδαφοποίηση γιατί χρειάζεται τον χώρο όπου πραγματοποιείται (50 στρέμματα), καθώς ο XYTA έχει φθάσει σε οριακά επίπεδα». Σημείωσε επίσης ότι οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν μετά την απόρριψη (από το Ελεγκτικό Συνέδριο) της σύμβασης έναρξης των έργων για τη δημιουργία στη θέση «Σκαλιστήρι» στη Φυλή, «μεταβατικής» χωματερής (η υπόθεση θα επανεξεταστεί στις 7 Οκτωβρίου).

Ο κ. Κωστούλας κατηγόρησε τον ΕΣΔΚΝΑ ότι παραβίασε τη σύμβαση, που υπεγράφη το 1999, σύμφωνα με την οποία είχε την υποχρέωση της υγειονομικής ταφής της λυματολάσπης. «Αντιθέτως την έριχναν χύδην ή την έθαβαν πλημμελώς, επιδεικνύοντας τον συγκεκριμένο χώρο ως μπαμπούλα». Από τα πυρά δεν γλίτωσε η δημοτική αρχή των Ανω Λιοσίων. «O XYTA πρέπει να παραμείνει στην περιοχή, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Γι’ αυτό άλλωστε έγιναν και τόσες προσφυγές ενάντια στους νέους XYTA, η καθυστέρηση στην κατασκευή των οποίων βοηθά κάποιους».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ενστάσεων για την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης στην Ψυττάλεια (το οποίο και αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2007) και ότι η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται πολύ κοντά σε δύο εναλλακτικές λύσεις, τόσο για τη μέθοδο επεξεργασίας, όσο και για τη χωροθέτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή