Οταν ξεχνάμε, πληρώνουμε με «φέσι»

Οταν ξεχνάμε, πληρώνουμε με «φέσι»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθενή μνήμη επιδεικνύουν οι Ελληνες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο καθώς «ξεχνούν» συστηματικά να τακτοποιούν έγκαιρα τις οικονομικές εκκρεμότητές τους. Αλλοι πάλι, όταν έρχεται η ημέρα που πρέπει να φθάσουν στο γκισέ, διαπιστώνουν ότι το πορτοφόλι τους έχει αδειάσει από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και αναβάλλουν την αποπληρωμή για τον επόμενο μήνα… Οταν μάλιστα πρόκειται για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, το τρίπτυχο δηλαδή φως, νερό, τηλέφωνο, τότε φαίνεται πως επιλέγουν «να μην εξοφλήσουν σήμερα κάτι που μπορούν να εξοφλήσουν αύριο». Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΥΔΑΠ έχει να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο περίπου 350.000 ανεξόφλητους λογαριασμούς τον χρόνο, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το 12% των εκδοθέντων λογαριασμών της ΔΕΗ δεν αποπληρώνονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και η εξόφλησή τους μετατίθεται στο… μέλλον.

«Πρόκειται για μια παγιωμένη και πλέον συνηθισμένη πρακτική. Κάθε μήνα έως και 50.000 λογαριασμοί καταχωρίζονται ως ανεξόφλητοι» επισημαίνουν στην «K» αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η αναβλητικότητα των καταναλωτών είναι τέτοια που τα συνεργεία τεχνικών τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη διακοπή της παροχής δεν ολοκληρώνουν έγκαιρα το άχαρο έργο τους λόγω… φόρτου εργασίας! Υπεύθυνοι της ΔΕΗ επισημαίνουν στην «K» ότι «η διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τις τρέχουσες δυνατότητες των εξειδικευμένων τεχνικών συνεργείων της Επιχείρησης». Αποκαλύπτουν επίσης ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της απουσίας των πελατών σε διακοπές, σε βαθμό μάλιστα που δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ακόμα και πρόβλημα ρευστότητας!

Στο μεταξύ, σημαντικά ποσά εξασφαλίζουν ΔΕΗ, OTE και ΕΥΔΑΠ από την είσπραξη του τέλους επανασύνδεσης. Το πρόστιμο, άλλωστε, δεν είναι καθόλου αμελητέο καθώς για να αποκαταστήσει την παροχή η ΕΥΔΑΠ χρεώνει 30 ευρώ, η ΔΕΗ 20 ευρώ για πελάτες χαμηλής τάσης και 42 ευρώ για πελάτες μέσης τάσης. Πιο επιεικής ο OTE χρεώνει τους ασυνεπείς συνδρομητές με περίπου 7 ευρώ.

Οσοι πάντως ενδιαφέρονται να αγοράσουν χρόνο και να παρατείνουν την προθεσμία αποπληρωμής πρέπει να γνωρίζουν ότι για λογαριασμούς μεγαλύτερους των 59 ευρώ ο OTE δίνει περίοδο χάριτος 15 ημερών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το ποσό της οφειλής μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό. H ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα κόβει την παροχή νερού όταν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ ή όταν ο συνδρομητής συγκεντρώσει οκτώ ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ η ΔΕΗ θεωρητικά τουλάχιστον απειλεί με διακοπή μετά την πάροδο της προβλεπόμενης ημερομηνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή