«Πάρτε τώρα μέτρα κατά της παχυσαρκίας»

«Πάρτε τώρα μέτρα κατά της παχυσαρκίας»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ιδιαίτερα ανάμεσα στα παιδιά αυξάνονται συνεχώς την ίδια ώρα που ελάχιστα «προληπτικά» μέτρα λαμβάνονται παρά τις παραινέσεις διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας σε 18.045 παιδιά και εφήβους το μεγαλύτερο πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε ηλικίες από 2 έως 6 ετών. O αριθμός των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων τριπλασιάστηκε μεταξύ του 1980 και του 2000. Οπως τόνισε χθες ο καθηγητής της παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος το 25% των παιδιών στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά χοληστερίνης και σακχάρου ενώ το 70% χαρακτηρίζεται υπέρβαρο. Στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό συγκλίνουν σε αυτή την εικόνα καθώς στις ΗΠΑ ευρήματα σε εφήβους 15-19 ετών δείχνουν ότι όλοι είχαν λιπώδεις εναποθέσεις στα τοίχωματα των αρτηριών ενώ το 10% είχε προχωρημένες αρτηριοσκληρωτικές βλάβες. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παγκοσμίως υπάρχουν 17,6 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά. Την ίδια στιγμή σαφώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις μικρές ηλικίες. Υπολογίζεται εξάλλου ότι έως το 2030 ένας στους δύο ενήλικες θα είναι υπέρβαρος γεγονός που συνδέεται άμεσα με πλήθος ασθενειών. Εκτιμάται ότι 78.000 περιπτώσεις καρκίνου ανά έτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλονται στην παχυσαρκία.

Η αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά συνδέεται άμεσα με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και την ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη και αλάτι. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, πάνω από το 50% των διαφημίσεων τροφίμων αφορούν τα παιδιά. Παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό διαφημίσεων γλυκισμάτων παρουσιάζεται στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, 35 φορές υψηλότερο από ό,τι στη Σουηδία. Μάλιστα το 62% των διαφημίσεων αφορούσε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το 50% προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το 61% προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τα κράτη να αναλάβουν πρωτοβουλίες που αφορούν τη διατροφή και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο μόνο η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία έχουν προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Οπως φαίνεται όμως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει τον Μάρτιο του 2005 μια «πλατφόρμα» για τη δίαιτα ωστόσο δεν προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για την απαγόρευση της τηλεοπτικής διαφήμισης επικίνδυνων παιδικών τροφών σύμφωνα με απάντηση που έδωσε σε συγκεκριμένη ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη. O ευρωβουλευτής πάντως υπενθυμίζει ότι ανάλογη απαγόρευση ισχύει σε Σουηδία και Νορβηγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή