Δημόσια υπηρεσία απ’ όπου όλοι φεύγουν χαμογελώντας

Δημόσια υπηρεσία απ’ όπου όλοι φεύγουν χαμογελώντας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθαν για να μείνουν! Και να πληθύνουν, και να υποκαταστήσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των δημόσιων υπηρεσιών, στη σκέψη των οποίων και μόνο οι πολίτες ανεβάζουν πυρετό. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) είναι ενδεχομένως η μοναδική δημόσια υπηρεσία από την οποία ο πολίτης εξέρχεται χαμογελώντας, γνωρίζοντας τον ακριβή χρόνο διεκπεραίωσης του αιτήματός του. Κατ’ ουσίαν, τα ΚΕΠ είναι το Δημόσιο που… υποκαθιστά το Δημόσιο. Οπως έχει επισημανθεί και σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη η μοναδική δημόσια υπηρεσία με την οποία οι πολίτες δηλώνουν ευχαριστημένοι είναι τα ΚΕΠ. H ραγδαία αύξηση του αριθμού τους (που απασχολούν 1.146 μόνιμους και 2.910 συμβασιούχους υπαλλήλους) σε όλη τη χώρα – αυτήν τη στιγμή λειτουργούν 989 στην επικράτεια- καθώς και το πλήθος των διαδικασιών που έχουν ενταχθεί και εντάσσονται συνεχώς στα ΚΕΠ έχουν «λύσει τα χέρια» των πολιτών. Από χθες, μάλιστα, μία ακόμη διαδικασία, αυτή της επικύρωσης εγγράφων που εκδίδονται από τα υποθηκοφυλακεία και κτηματικά γραφεία εξυπηρετείται από τα ΚΕΠ.

Συνολικά το 2003 ο αριθμός των πιστοποιημένων υποθέσεων που χειρίστηκαν τα ΚΕΠ ήταν 423.789, το 2004 1.643.313 και μόλις το πρώτο οκτάμηνο του 2005 αγγίζει τα 1.427.753. «H εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης στα ΚΕΠ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι παρέχονται νέα, δημοφιλή και αξιόπιστα προϊόντα, ενώ τα ΚΕΠ μεταλλάσσονται σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών όπου ο πολίτης μπορεί κάνοντας μία μόνο στάση να ολοκληρώσει τις υποθέσεις του», εξηγεί στην «K» ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος.

Τακτικοί πελάτες

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλά ΚΕΠ έχουν αποκτήσει τακτικούς πελάτες, όπως εξάγεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώνεται είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των πολιτών που περνούν την πόρτα των ΚΕΠ.

Οι πιο συχνές υποθέσεις που καλούνται να διεκπεραιώσουν τα ΚΕΠ αφορούν τα Στρατολογικά Γραφεία και στις υπηρεσίες διαβατηρίων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας. Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2004 (Ιανουάριος-Αύγουστος) διεκπεραιώθηκαν σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας 783.923 υποθέσεις, αριθμός ο οποίος το αντίστοιχο διάστημα του 2005 σχεδόν διπλασιάστηκε αγγίζοντας τις 1.427.753 υποθέσεις.

Τις πόρτες των ΚΕΠ πέρασαν 638.754 πολίτες το πρώτο οκτάμηνο του 2004 και 991.880 το αντίστοιχο διάστημα του τρέχοντος έτους. Τριπλασιασμός των υποθέσεων παρατηρήθηκε κατά τον Δεκέμβριο του 2004 σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες όπου 364.839 υποθέσεις διεκπεραιώθηκαν όταν ο προηγούμενος μήνας μετρούσε μόλις 174.350.

H ραγδαία αυτή αύξηση οφείλεται στις 230.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν (μέσα σε πέντε ημέρες εορταστικής περιόδου μεταξύ 24 και 31/12) για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ.

«Γνώμονας λειτουργίας τους είναι ο πολίτης ο οποίος θέλουμε να προσέρχεται στα ΚΕΠ, αποφεύγοντας τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες και στην πράξη να εξυπηρετείται με μία μόνο κίνηση», δηλώνει στην «K» ο κ. Ανδρεουλάκος που συμπληρώνει ότι «η πάταξη της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και πιστεύουμε ότι τα ΚΕΠ αποτελούν τη ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας».

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να εκδώσει μέσω των ΚΕΠ 12 πιστοποιητικά από 16 επιμελητήρια της χώρας, γεγονός που ενισχύει και την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Φροντίζουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς και να εκμεταλλευόμαστε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν πληροφορικά συστήματα», τονίζει ο κ. Ανδρεουλάκος, που εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή τα e-ΚΕΠ αξιοποιούν μόλις το 10% των δυνατοτήτων τους, καθώς είναι ακόμα περιορισμένοι οι φορείς που λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή