Αλλάζουν όλα στο καθεστώς των «σεκιούριτι»

Αλλάζουν όλα στο καθεστώς των «σεκιούριτι»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρτιση νέου νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θα ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των εταιρειών παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας και η εκπαίδευση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές, μελετά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις λεγόμενες εταιρείες «σεκιούριτι» και τις καταγγελίες που έγιναν εκ μέρους τους, σχετικά με τον τρόπο που οι εταιρείες αυτές λειτουργούν αλλά και σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες το προσωπικό τους απασχολείται.

Ηδη συνεστήθη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου, εκπρόσωποι των εταιρειών και εκπρόσωποι των εργαζομένων, η οποία θα επεξεργασθεί το νέο νομοσχέδιο. H φιλοσοφία του είναι αυστηροποίηση των ελέγχων για τη σωστή λειτουργία των εταιρειών και των ποινών που θα επιβάλλονται σε περίπτωση εντοπισμού παρατυπιών, ενώ επιχειρείται τομή στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Σήμερα, την ευθύνη για την εκπαίδευση έχουν οι ίδιες οι εταιρείες, με τους εργαζομένους να καταγγέλλουν ότι στις περισσότερες από αυτές είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Τα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξετάζουν δύο εναλλακτικές: είτε να δοθεί άδεια λειτουργίας σχολών στα πρότυπα των IEK (με πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στο αντικείμενο), οι απόφοιτοι των οποίων και μόνον αυτοί θα μπορούν να απασχοληθούν στο συγκεκριμένο κλάδο, είτε η Ελληνική Αστυνομία να αναλάβει, έναντι χρηματικής αποζημίωσης, την εκπαίδευση του προσωπικού των εταιρειών σεκιούριτι. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απορρίπτουν και τις δύο εναλλακτικές και προτείνουν την ίδρυση Ακαδημίας για την εκπαίδευσή τους, στην οποία θα μπορούν έναντι αμοιβής να διδάσκουν και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάνω σε εξειδικευμένα αντικείμενα. Στην πρότασή τους αναφέρουν επίσης ότι το κόστος φοίτησης θα είναι μικρό και θα βαρύνει τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους, ενώ για τους ήδη απασχολούμενους στον κλάδο, τα έξοδα θα καλύπτει η εργοδότρια εταιρεία.

Το τελευταίο διάστημα, συγκροτήθηκαν μικτά συνεργεία ελέγχου, στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Απασχόλησης, εκπρόσωποι των εταιρειών και των εργαζομένων, τα οποία έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων σε εγκαταστάσεις που φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρείες.

Στην Αττική έγιναν τέσσερις έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψε σωρεία παραβάσεων. Οπως καταγγέλλει, μιλώντας στην «K», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος κ. Γιώργος Πλιατσικούρης, πολλοί από τους ελεγχθέντες εργαζόμενους δεν είχαν την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά το ωράριο απασχόλησης και την ασφάλιση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή 1.274 καταγεγραμμένες εταιρείες σεκιούριτι, σε μια αγορά που συνεχώς διευρύνεται, καθώς η ζήτηση για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας συνεχώς αυξάνεται. O πρόεδρος της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ότι πολλές από τις εταιρείες αυτές λειτουργούν χωρίς άδεια, καθώς κάποια στιγμή τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας, κυρίως για οφειλές προς τους εργαζόμενους, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν. Στον κλάδο απασχολούνται 35.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 26.000 μόνιμοι και οι υπόλοιποι 9.000 ως έκτακτο προσωπικό. Υπολογίζεται ότι οι 12.000 εργάζονται ανασφάλιστοι ή με την εργασία τους να δηλώνεται ως «μειωμένη» στο IKA. Εκτιμάται ότι μόνο από τον συγκεκριμένο κλάδο οι ετήσιες απώλειες του IKA ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή