Βουλγαρία – Αγορές ακινήτων και κτίσιμο οικοδομών

Βουλγαρία – Αγορές ακινήτων και κτίσιμο οικοδομών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Σαντάνσκι, μια πόλη της νότιας Βουλγαρίας, περίπου 20 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, με 40.000 κατοίκους, η ζωή κυλάει σε ελληνικούς ρυθμούς. Ελληνικές επιγραφές στα καταστήματα, διαφημιστικά αεροπανό στα ελληνικά, ελληνικές σπεσιαλιτέ στα εστιατόρια και στους δρόμους να κυριαρχεί η ελληνική γλώσσα. Για τον φτωχό βουλγαρικό βορρά, το Σαντάνσκι είναι το «Κολωνάκι της Βουλγαρίας», αφού εκεί ζουν συμπατριώτες τους με υψηλότατο -σε σχέση με τη Σόφια ή και βορειότερα- εισόδημα, το οποίο εξασφαλίζουν από την ελληνική επιχειρηματική παρουσία, αλλά και τους χιλιάδες Ελληνες επισκέπτες που το κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα για να ψωνίσουν. Οι ελληνικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας μια ιδιότυπη «ζώνη του ευρώ» λόγω κυρίως των συναλλαγών με την Ελλάδα. Ομως ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν σε όλη τη Βουλγαρία -400 τον αριθμό- οι οποίες απασχολούν από 30.000 – 50.000 εργαζομένους.

Υποστήριξη για την Ε.Ε.

Οι Βούλγαροι εμπιστεύονται τους Ελληνες επενδυτές, μολονότι δεν ήταν λίγα τα κρούσματα, ειδικά τα πρώτα χρόνια, των αυθαιρεσιών με πρωταγωνιστές κάποιους επιχειρηματίες «της αρπαχτής». Η Βουλγαρία είναι η χώρα στην οποία οι Ελληνες επιχειρηματίες έκαναν τα πρώτα επενδυτικά βήματα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και έτυχαν καλής υποδοχής. Οι Βούλγαροι εξάλλου εκτίμησαν περισσότερο και από τα χρήματα των επιχειρηματιών την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πλην των εργοστασίων και των βιοτεχιών που ανοίγουν οι Ελληνες στη Βουλγαρία, επιπλέον επιδίδονται σε αγορές. Αγοράζουν μετ’ επιτάσεως ακίνητα και χτίζουν οικοδομές στα περίχωρα της Σόφιας και άλλων πόλεων. Σπεύδουν να επενδύσουν και σ’ αυτόν τον τομέα όσο είναι καιρός, αφού με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. το 2007 είναι βέβαιο πως οι τιμές θα φτάσουν στα ύψη. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός, ειδικά στον νότο, ομιλεί την ελληνική γλώσσα, ενώ σχεδόν παντού ακούγονται ελληνικά τραγούδια που ασκούν ισχυρή επιρροή στα μουσικά δρώμενα της χώρας. Γνωστοί Βούλγαροι φιλέλληνες έχουν μεταφράσει Ελληνες συγγραφείς, ενώ στα πανεπιστήμια της Σόφιας και της Φιλιππούπολης διδάσκονται ελληνική λογοτεχνία και νεοελληνική γλώσσα. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες Ελληνες επισκέφθηκαν πέρυσι τα τουριστικά θέρετρα και τις αγορές της Βουλγαρίας, ενώ άλλοι τόσοι Βούλγαροι ήρθαν στην Ελλάδα ως εποχικοί εργάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή