Νέα ελληνική άνοιξη στα Βαλκάνια

Νέα ελληνική άνοιξη στα Βαλκάνια

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόσια χρόνια μετά το πρώτο μεγάλο προς βορράν άνοιγμα των Ελλήνων, μια δεύτερη, σύγχρονη τούτη τη φορά, Magna Grecia παίρνει ζωή στα Βαλκάνια, από το Δούναβη έως το Δυρράχειο, το Μοναστήρι και το Νόβισαντ, με άξονες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σλαβομακεδόνες, γνωρίζουν τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, μαθαίνουν ελληνικά, διασκεδάζουν με ελληνική μουσική -το μπουζούκι αποτελεί βασικό όργανο πλέον στις βαλκανικές ορχήστρες- επιδιώκουν να αποκτήσουν τα παιδιά τους ελληνική μόρφωση. Εδρες νέας ελληνικής ιστορίας και νεοελληνικών σπουδών λειτουργούν στα πανεπιστήμια των χωρών αυτών, φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, τα ελληνικά τραγούδια ακούγονται και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Οι μικτοί γάμοι γνωρίζουν πρωτοφανή έξαρση, ο ελληνικός τρόπος ζωής γοητεύει τους ανθρώπους, το ελληνικό εμπόριο εξαπλώνεται ενώ η Ελλάδα μαγνητίζει ως τουριστικός προορισμός. Ενα βαθύτερο υπόστρωμα υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματική επέλαση προς βορράν, η οποία όχι μόνο δίνει τον τόνο στις οικονομίες των βαλκανικών χωρών αλλά επηρεάζει καταλυτικά και τη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή