ΠΓΔΜ – Μάθημα ελληνικών ακόμη και για τους βουλευτές

ΠΓΔΜ – Μάθημα ελληνικών ακόμη και για τους βουλευτές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φάντασμα της ονομασίας στοιχειώνει τις σχέσεις μας με τους Σλαβομακεδόνες γείτονες. Η γνωστή εκκρεμότητα εμποδίζει την υπογραφή διμερών μορφωτικών και άλλων συμφωνιών που θα ενισχύσουν τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών. Παρά ταύτα δεν κυριαρχεί ανθελληνικό κλίμα. Οι πολίτες της ΠΓΔΜ, θεωρούν ότι το μέλλον τους είναι δεμένο με την Ελλάδα και το δείχνουν με την προτίμησή τους στη γλώσσα, τη μουσική, τα τουριστικά της θέρετρα -μόνο πέρσι εκδόθηκαν από το γραφείο του Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια 100.000 βίζες- τα προϊόντα της και βεβαίως τις επενδύσεις. Οι πάντες σχεδόν θέλουν να μάθουν ελληνικά σε αυτή τη χώρα και ειδικά στις περιοχές νότια και ανατολικά των Σκοπίων, και το πετυχαίνουν μέσα από φροντιστήρια που λειτουργούν σε Πρίλεπ, Στιπ, Μπίτολα, Γευγελή και στην πρωτεύουσα της χώρας. Ακόμα και η Βουλή της ΠΓΔΜ οργανώνει σεμινάρια ελληνικής γλώσσας για τους βουλευτές και στελέχη του κρατικού μηχανισμού!

Το ενδιαφέρον των νέων από την ΠΓΔΜ για σπουδές στην Ελλάδα επίσης εμφανίζεται αυξημένο. Μεγάλος αριθμός νέων από τα Σκόπια και άλλες πόλεις φοιτούν αυτή την εποχή σε ιδιωτικά κολέγια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και ο αριθμός αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ζήτηση για στελέχωση ελληνικών επιχειρήσεων στην FΥRΟΜ.

Οικονομική σύνδεση

Η αναιμική, έως πριν από λίγα χρόνια, οικονομία της σχετικά μικρής σε πληθυσμό γείτονός μας έχει συνδέσει το μέλλον της με την ελληνική παρουσία. Νευραλγικοί τομείς, όπως τα πετρέλαια, οι τράπεζες, τα χαλυβουργεία κ.α., πέρασαν σε ελληνικά συμφέροντα που έχουν επενδύσει 850 εκατ. ευρώ σε 250 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 20.000 εργαζόμενους. Οι Ελληνες επιχειρηματίες προσδοκούν στο πέρασμα μέσω ΠΓΔΜ και στο γειτονικό Κόσοβο του 1,8 εκατ. ανθρώπων, όπου όμως κυριαρχεί η καχυποψία, εξαιτίας της φιλοσερβικής στάσης της ελληνικής πλευράς στο Κόσοβο. Οσο, πάντως, η διένεξη για το όνομα θα συνεχίζεται, οι Σλαβομακεδόνες θα νομίζουν ότι η Ελλάδα επιδιώκει να τους καταβροχθίσει και οι Ελληνες θα φοβούνται ότι τα Σκόπια μελλοντικά μπορεί να διεκδικήσουν την ελληνική Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή