Ανοιχτοί δρόμοι για την Ελλάδα στα Βαλκάνια

Ανοιχτοί δρόμοι για την Ελλάδα στα Βαλκάνια

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αληθινή κοσμογονία, σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, συντελείται στα Βαλκάνια. Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σλαβομακεδόνες ακούνε ελληνική μουσική και διαβάζουν σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, μαθαίνουν Ελληνικά στα εκατοντάδες φροντιστήρια που έχουν ανοίξει από το Δούναβη έως το Δυρράχιο, επιδιώκουν να δουλέψουν ή δουλεύουν ήδη σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Το ρεπορτάζ της «K» σε πέντε βαλκανικές χώρες κατέγραψε τα σημάδια της επιχειρηματικής και πολιτιστικής ελληνικής παρουσίας. Στη Βουλγαρία έχει ήδη δημιουργηθεί «ζώνη του ευρώ» λόγω των συναλλαγών με την Ελλάδα. Στη Σερβία, οι ελληνικές φίρμες αποτελούν σφριγηλό τμήμα της εγχώριας οικονομίας. Στη Ρουμανία, οι Ελληνες και οι Ρουμάνοι διασκεδάζουν σε κοινές παρέες. Στην Αλβανία λατρεύουν την ελληνική γραμματεία – στα Τίρανα ανεβαίνει η «Αντιγόνη» από αλβανικό θίασο. Στην ΠΓΔΜ ακόμη και η Βουλή οργανώνει σεμινάρια ελληνικής γλώσσας για βουλευτές και στελέχη του Δημοσίου.

Ενθουσιασμός, αλλά και παράπονα, αισθήματα φιλίας, αλλά και γκρίνια. Στην ΠΓΔΜ δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σκληρή στάση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας. Στη Σερβία δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί στα διεθνή φόρα η Αθήνα συντάσσεται με τη Δύση και όχι με τους «αδελφούς». Στην Αλβανία μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τη συμπεριφορά των Ελλήνων τελωνειακών και στη Ρουμανία θεωρούν τους Ελληνες εργοδότες τους πλέον κακοπληρωτές. H ελληνική επιχειρηματική επέλαση προς Βορράν δεν είναι πάντα χωρίς αγκάθια, αλλά δεν παύει στιγμή να γεννά ελπίδες και κυρίως να δίνει τον τόνο στις οικονομίες των βαλκανικών χωρών επηρεάζοντας τη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή