Παράπονα παλιννοστησάντων για τα δάνεια

Παράπονα παλιννοστησάντων για τα δάνεια

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει πολλές οικογένειες παλιννοστησάντων, καθώς, όπως υποστηρίζουν «χάνεται η δυνατότητα λήψης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους και δυσχεραίνονται οι όροι αποπληρωμής των δανείων που ήδη έχουν ληφθεί». Τον τελευταίο χρόνο έχει «παγώσει» η χορήγηση νέων δανείων και οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια σταμάτησαν να παραλαμβάνουν τις σχετικές αιτήσεις, αν και με νόμο είχε δοθεί η δυνατότητα στους ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (περίπου 35.000 έκαναν χρήση του μέτρου) να πάρουν δάνεια και να αποκτήσουν κατοικία. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των συλλόγων των παλιννοστησάντων δήλωσαν ότι «από τα ευνοϊκά δάνεια, που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, το 1/3 του ποσού δίνονταν δωρεάν, ενώ τα 2/3 ήταν άτοκα». Με τον τρόπο αυτό, έστω και καθυστερημένα, η Πολιτεία βοήθησε και εν μέρει αποκατέστησε τους ανθρώπους που είχαν όνειρο ζωής να γυρίσουν στην πατρίδα μετά πολλές δεκαετίες εκούσιας ή ακούσιας απομάκρυνσης.

«Οι παλιννοστήσαντες», υποστήριξαν οι εκπρόσωποί τους «απροειδοποίητα έπαψαν όχι μόνο να τυγχάνουν αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης αλλά και να υφίστανται τον «εκφοβισμό» των Τραπεζών, που τους υποχρεώνουν πλέον να εγγράφουν υποθήκη στα ακίνητά τους». H αλλαγή αυτή (που αφορά άμεσα περισσότερες από 10.000 οικογένειες) οφείλεται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έπαψε να λειτουργεί ως εγγυητής (πράγμα που δημιουργούσε αίσθημα ασφάλειας στους οφειλέτες).

Σήμερα δηλώνουν ότι «ο χρόνος αναμονής για την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος εξαντλήθηκε και επιβάλλεται να ρυθμιστούν ταχύτατα οι εκκρεμότητες». Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Ζητούν από την Πολιτεία να εκδώσει απόφαση για αύξηση του αριθμού και του ποσού των στεγαστικών δανείων και να καταργήσει την εγγραφή υποθήκης στα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή