Ολυμπιάδα Εφήβων, το 2006 στην Ελλάδα

Ολυμπιάδα Εφήβων, το 2006 στην Ελλάδα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «μικρή Ολυμπιάδα» -ή αλλιώς «Ολυμπιακοί Αγώνες των Εφήβων»- θα διοργανωθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2006. Περίπου 5.000 μαθητές γυμνασίου και οι συνοδοί τους από συνολικά 80 χώρες -εκπρόσωποι όλων των ηπείρων- θα έλθουν στη χώρα μας για να συμμετάσχουν στη 13η Παγκόσμια Γυμνασιάδα, όπως ονομάζονται επισήμως οι αγώνες, που διοργανώνονται κάθε Οπως εξήγησε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου «η διοργάνωση της Γυμνασιάδας ανατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. O θεσμός ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ο αρμόδιος Οργανισμός τέλεσης των αγώνων συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή».

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2006.

H τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 Ιουνίου, ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στο Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης στις 2 Ιουλίου. Οι μαθητές θα αγωνισθούν στην κολύμβηση, τη ρυθμική και ενόργανη γυμναστική (τα αγωνίσματα των οποίων θα γίνουν στην Αθήνα) και σε αγωνίσματα του στίβου (στη Θεσσαλονίκη).

Η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας από τη χώρα μας εντάσσεται στον ευρύτερο στόχο των υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού για σύζευξη της εκπαίδευσης με τη φυσική αγωγή. «Σε αυτές τις ηλικίες, που αντιπροσωπεύουν -σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις- τη διαρκή μαθητική προσπάθεια σε επίπεδο γυμνασίου, κορυφώνεται η αίσθηση της ευγενούς άμιλλας. Το παιδί δηλαδή μπορεί κάλλιστα να καταλάβει πολύ σημαντικότερα πώς πρέπει να αγωνιστεί, τι σημαίνει ευγενής άμιλλα, γιατί αγωνίζεται, τι πρέπει να πετύχει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός, εξηγώντας τη σημασία της άθλησης στη διαμόρφωση του χαρακτήρα στις ηλικίες των 12, 13, 14 ετών. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το γυμνάσιο θεωρείται και με τις κλασικές και με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, χώρος ζύμωσης στον οποίον κατ’ εξοχήν οι ολυμπιακές ιδέες και τα ολυμπιακά ιδεώδη μπορούν να αποτελέσουν βάση προβληματισμού για κάθε νέο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γεώργιος Ορφανός τόνισε ότι «βασικός μας στόχος είναι όλο και περισσότερα παιδιά στους αγωνιστικούς χώρους» Παράλληλα, εστίασε στην προβολή της χώρας μας. «Θεωρούμε ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία, πολίτες από τις πέντε ηπείρους να γνωρίζουν ή να ξαναγνωρίσουν, όσοι από αυτούς μέσα από βιβλία ή είχαν την τύχη να έρθουν ξανά στη χώρα μας, τι ακριβώς σημαίνει Ελλάδα του σήμερα, πώς συνδέεται με την Ελλάδα του χθες και πώς προδιαγράφει την Ελλάδα του αύριο. Θεωρώ με βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε. Δεν το βάζουμε σε διαπραγμάτευση, απλώς από μόνοι μας ανεβάζουμε τα στάνταρ της ποιότητας» κατέληξε.

Τέλος, η Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού απένειμε στην Ελλάδα το κύπελλο Defever για την αθλητική μαθητική δραστηριότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα η χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή