Το ντόμινο των αποκαλύψεων για το παραδικαστικό κύκλωμα

Το ντόμινο των αποκαλύψεων για το παραδικαστικό κύκλωμα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μορφή «Λερναίας Υδρας» έχουν οι δικαστικές αρρυθμίες και παραβάσεις που εντοπίστηκαν στη διενεργούμενη από τον Αρειο Πάγο έρευνα τους τελευταίους 10 μήνες. H δημοσιογραφική «έρευνα», σε συνδυασμό με πλειάδα καταγγελιών που κατέκλυσαν το ανώτατο δικαστήριο, ξετύλιξε το κουβάρι του παραδικαστικού κυκλώματος. Τρία πρόσωπα, οι δικαστικοί λειτουργοί Ευάγγελος Καλούσης, Αντωνία Ηλία και ένας αρχιμανδρίτης, o Ιάκωβος Γιοσάκης, αναδεικνύονται από την πολύμηνη έρευνα που διεξάγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, ως βασικοί πρωταγωνιστές στη δράση του κυκλώματος. H πλειονότητα των υποθέσεων (32 δικογραφίες) επικεντρώνεται γύρω από έναν αρχιμανδρίτη, τον κ. I. Γιοσάκη, που φέρεται άλλοτε να «κινεί» τα νήματα κι άλλοτε να συμμετέχει στην τροφοδότηση του κυκλώματος με ανάμειξη και άλλων ιερωμένων. Σωρεία των δικογραφιών που διερευνώνται δε, έχει αφετηρία ή απόληξη τα δικαστήρια του Πειραιά. Ολοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρούν και καταφέρνουν- σαν από θαύμα…- να φέρουν τις υποθέσεις τους στον Πειραιά…

Αλλά και υποθέσεις που έχουν χειριστεί πέντε αποπεμφθέντες δικαστές (πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Λεων. Στάθης, τ. πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία, τ. πρωτοδίκης Παναγιώτα Τσέβη, τ. αντεισαγγελέας Εφετών N. Αθανασόπουλος και η τ. πρόεδρος Πρωτοδικών Φωτεινή Κελαδίδου) είναι πάμπολλες και πλέον, για τους διαδίκους, οι περισσότερες καθίστανται ύποπτες. Μόνο η κ. Ηλία, για παράδειγμα, ελέγχεται για 24 υποθέσεις αποφυλάκισης κατηγορουμένων σε σύνολο 435 υποθέσεων που έχει χειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της στο 29ο ανακριτικό γραφείο. H ίδια υποστηρίζει ότι δεν διέταζε την προφυλάκιση επειδή οι ανακρινόμενοι κατηγορούνταν για διακίνηση πολύ μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών και ήταν φανερό ότι ήταν χρήστες. Το κουβάρι που ξετυλίχθηκε με το ντόμινο των αποκαλύψεων φαίνεται να είχε αφετηρία τις προσωπικές της σχέσεις με δικηγόρο, γιο πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Διαπιστώνει πάντως κανείς, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση, ότι η πλειονότητα των ενεχομένων σε παραδικαστικά κυκλώματα είναι γυναίκες δικαστές, καθώς και πως οι περισσότερες των περιπτώσεων είχαν υπόγειες διασυνδέσεις με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη -υπέρ του οποίου φέρεται να μεροληπτούν σε πλειάδα δικαστικών αποφάσεων που τον αφορούν- αλλά και γενικότερα με την ιεραρχία. Κοινός τόπος είναι επίσης η ολιγωρία και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων. Ολοι οι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν ήδη απολυθεί, είχαν κατά το παρελθόν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά όργανα για καθυστερήσεις και μειωμένη απόδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή