Απειλούσαν τη ζωή εισαγγελέα

Απειλούσαν τη ζωή εισαγγελέα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλές για τη ζωή της από αγνώστους είχε δεχθεί η εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς Ξένια Δημητρίου, η οποία είχε εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή σε δίκη των Ιάκωβου Γιοσάκη, Κύριλλου Σταυρόπουλου και Κώστα Νόου για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας το 1996 στα Κύθηρα. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε χθες, η εισαγγελέας είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσής της από τη δίκη επικαλούμενη λόγους προσωπικής ασφάλειας, καθώς και ασφάλειας μελών της οικογένειάς της. H αίτησή της έγινε αποδεκτή με το υπ’ αριθμόν 470/2005 βούλευμα και στη θέση της τοποθετήθηκε η εισαγγελέας Κωνσταντίνα Γκίκα.

Ακριβείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου είχε δεχθεί από άγνωστο άτομο τηλεφωνικές απειλές, όπως: «μην τα βάζεις με παπάδες… γιατί θα νεκροφιλήσεις τον γιο σου, που πρόκειται να παντρευτεί»! Επίσης, στο βούλευμα εξαίρεσης της εισαγγελέως από τη δίκη, κατά πληροφορίες, αναφέρεται ότι από υπάλληλο των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και από κρατούμενο, έφθασαν πληροφορίες πως ο Γιοσάκης στις συζητήσεις που είχε με άλλους κρατουμένους απειλούσε ότι «τη Δημητρίου θα την τυλίξουμε σε μια κόλλα χαρτί». Οι πρώτες απειλές εναντίον της εισαγγελέως σημειώθηκαν την περίοδο που εισηγήθηκε την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν όταν γνωστοποιήθηκε ότι είχε κληρωθεί να είναι εισαγγελέας της έδρας που θα δίκαζε την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην οποία εμπλέκεται ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Να σημειωθεί ότι από την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, στην οποία κατηγορείται ο Ιάκωβος Γιοσάκης, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι που αποκάλυψε τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Η δίκη για την υπόθεση διεκόπη χθες και θα συνεχισθεί στις 16 Δεκεμβρίου με τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων.

Η διακοπή της δίκης κρίθηκε αναγκαία ύστερα από το αίτημα της υπεράσπισης να ορισθεί πραγματογνώμονας για να αξιολογήσει την αξία των αντικειμένων που φέρεται να «υπεξαίρεσαν» οι κατηγορούμενοι στα Κύθηρα. Να σημειωθεί ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει πραγματογνωμοσύνη για τη χρηματική αξία των αρχαίων, γεγονός που εντοπίστηκε και αξιολογήθηκε από την υπεράσπιση.

Η έδρα αποφάσισε να γίνει κατάσχεση των αρχαίων που αναφέρονται στη δικογραφία και συγχρόνως να οριστούν δύο αρχαιολόγοι, οι οποίοι εντός 15 ημερών θα συντάξουν έκθεση στην οποία θα προσδιορίζουν: Εάν τα αντικείμενα για τα οποία γίνεται λόγος είναι αρχαία και δεύτερον να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση, μερική ή ολική, των κατασχεμένων με αυτά τα αντικείμενα που αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσής τους, θα κληθούν να καταθέσουν στη δίκη ως μάρτυρες.

Αμέσως μετά, θα αναλάβει ειδικός εκτιμητής, ο οποίος εντός δέκα ημερών από την παράδοση της έκθεσης των δύο αρχαιολόγων – πραγματογνωμόνων θα πρέπει να συντάξει δική του έκθεση, στην οποία να προσδιορίζεται η αξία των αρχαιοτήτων. Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και ο Κύριλλος Σταυρόπουλος οδηγήθηκαν στις φυλακές του Κορυδαλλού, υπό αυστηρά μέτρα φρούρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή