Οι μοναχοί κρατούσαν … αναμμένα κάρβουνα

Οι μοναχοί κρατούσαν … αναμμένα κάρβουνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στις Καρυές του Αγίου Ορους, όπου φανατικοί ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου συνεπλάκησαν με άλλους «νομιμόφρονες», οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κονάκι της μονής για να προβούν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, σε ανακαίνιση του κτιρίου.

Το οίκημα της Εσφιγμένου στις Καρυές διεκδικεί η νέα «νόμιμη» συνοδεία που εξέλεξε η Ιερά Κοινότητα από κοινού με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αντικαταστήσει στα αγιορείτικα δρώμενα εκείνη των Εσφιγμενιτών που βρίσκονται σε πολύχρονη αντιπαράθεση με την ηγεσία του Αγίου Ορους και το Φανάρι, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της μοναστικής κοινωνίας.

Οταν το μεσημέρι της Πέμπτης μέλη της συνοδείας συνεπικουρούμενα από ημεδαπούς και αλλοδαπούς κοσμικούς που απασχολούνται στα μοναστήρια πήγαν στο κονάκι, συνάντησαν την αντίδραση των Εσφιγμενιτών που παραμένουν επί πολλούς μήνες στο οίκημα, σε ρόλο φρουράς.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν κάθε άλλο παρά στο πνεύμα της αγιορείτικης κοινωνίας συνάδουν.

Η πλευρά των «νομίμων» επιχείρησε να σπάσει με λοστούς την πόρτα, αλλά φρουροί Εσφιγμενίτες απάντησαν με αποδοκιμασίες εκσφενδονίζοντας εναντίον τους σακούλες με στάχτη, αναμμένα κάρβουνα και άλλα αντικείμενα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας μοναχός έχασε τις αισθήσεις του.

Αστυνομικοί του τμήματος Καρυών της ΕΛΑΣ που έσπευσαν επιτόπου ηρέμησαν τα πνεύματα, ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη καθώς οι Εσφιγμενίτες έστειλαν χθες ενισχύσεις από το μοναστήρι ώστε να αποτρέψουν την κατάληψη του κονακίου και την εγκατάσταση σε αυτό της «νόμιμης συνοδείας».

Η τελευταία, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα επεισόδια, κάνει λόγο για «απρόκλητη επίθεση εναντίον της αντιπροσωπείας από καταληψίες τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία αρνείται να απομακρύνει επί σαράντα ημέρες» και αναρωτιέται «εάν εφαρμόζεται από το ελληνικό κράτος ο νόμος στο Αγιον Ορος». H πολιτεία πάντως χειρίζεται, σε ό,τι τουλάχιστον την αφορά, με ιδιαίτερη προσοχή το όλο ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου καθώς οι φανατικοί ζηλωτές της απειλούν με ολοκαύτωμα εάν οι αρχές επιχειρήσουν να τους εκδιώξουν από το μοναστήρι μετά την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας και του πατριαρχείου που τους κηρύσσει παράνομους και σχισματικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή