Εκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στα ΕΛΠΕ

Εκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στα ΕΛΠΕ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο οι τρεις από τους πέντε εργάτες που τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε στις 9 π.μ χθες σε αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη θέση Λάκα Καλογήρων στη Νέα Πέραμο.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Μαυρουδή και Κώστα Κακούρα, οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα δευτέρου βαθμού, και τον Ιορδάνη Ηλιάδη, ο οποίος φέρει τραύματα στο κεφάλι.

Ελαφρά τραυματισμένοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και άλλοι δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες, έλαβαν εξιτήριο.

Οι τραυματίες ήταν μέλη εργολήπτριας εταιρείας που είχε αναλάβει την επισκευή του συγκεκριμένου αγωγού για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένας από τους συνολικά έξι εργαζόμενους στον αγωγό, χρησιμοποίησε σφυρί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σπινθήρας.

Αμεση πάντως ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το ατύχημα, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τους εργαζομένους και καλώντας την Πολιτεία να εξαντλήσει την αυστηρότητά της στην απόδοση ευθυνών.

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας, κ. Ανδρέας Κολλάς στην «K», η εργολήπτρια εταιρεία δεν είχε διαθέσει στους εργαζόμενους τα απαραίτητα εργαλεία, ενώ αντί για αντισκουριακό χρησιμοποιούνταν οξυγόνο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ευθύνες όμως αποδίδονται και στα ΕΛΠΕ, καθώς ο τεχνικός ασφαλείας όφειλε να έχει ελέγξει τις συνθήκες εργασίας του συνεργείου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κολλάς έκανε λόγο για ανάγκη επάνδρωσης της επιθεώρησης εργασίας της περιοχής, η οποία καλείται με οκτώ υπαλλήλους να ελέγξει πάνω από 60.000 επιχειρήσεις.

Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Συνομοσπονδίας στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, εκτός από τη λήψη μέτρων πρόληψης, τονίζεται η ανάγκη για ίδρυση φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου και αυστηροποίησης των ποινών «ώστε να σταματήσουμε να μετράμε εργατικά ατυχήματα που συχνά αποβαίνουν μοιραία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή