Και εμβόλιο κατά του καπνίσματος

Και εμβόλιο κατά του καπνίσματος

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Νέα φάρμακα όπως η γονιδιακή θεραπεία και τα εμβόλια οδηγούν τους γιατρούς σε καινούργια μονοπάτια θεραπείας για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πνεύμονα. Βρίσκονται όμως σε πειραματικό στάδιο και όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ κ. Κώστας Ζαρογουλίδης, «αν πετύχουν τον στόχο τους θα είναι σαφώς περισσότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με πρωιμότερα στάδια της νόσου όπου ο οργανισμός διαθέτει περισσότερες αμυντικές εφεδρείες». Χορηγούνται επικουρικά σε συνδυασμό με τις κλασικές θεραπείες (χημειοθεραπείες κ.λπ.) κι εφ’ όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε αυστηρά επιλεγμένα περιστατικά καρκίνου. Στη φιλοσοφία αυτή κινείται και το «κρυπτικό εμβόλιο» του καθηγητή Κωνσταντίνου Κοσματόπουλου, ο οποίος συμμετέχει στο συνέδριο.

Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται επίσης εμβόλιο κατά του καπνίσματος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η βλαβερή συνήθεια οφείλεται και σε γονιδιακή προδιάθεση. Αυτό ανακοινώθηκε πέρυσι κι όπως διευκρίνισε η πνευμονολόγος κ. Μαριάννα Κάκουρα, βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα.

Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το «ασθματικό εμβόλιο» που αφορά σε σοβαρές περιπτώσεις αλλεργικού βρογχικού άσθματος. Εφαρμόστηκε στο εξωτερικό σε 5.000 ασθενείς με αυξημένη ανοσοσφαιρίνη E και τα αποτελέσματά του είναι ενθαρρυντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή