Μπορούν να είναι ήσυχοι για το νερό που πίνουν

Μπορούν να είναι ήσυχοι για το νερό που πίνουν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αρίστης ποιότητας είναι το νερό που προέρχεται από τον ποταμό Αλιάκμονα και φτάνει σήμερα στις βρύσες των Θεσσαλονικέων.

Το υπερσύγχρονο διυλιστήριο που λειτουργεί στην Ιωνία Θεσσαλονίκης και στο οποίο «φιλτράρονται» καθημερινά 150.000 κυβικά μέτρα νερού πριν διοχετευτούν στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης καθαρίζουν τυχόν ίνες αμιάντου, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και οργανικού φορτίου, αλλά και διώχνουν τους φόβους για τις συνέπειες των φυτοφαρμάκων και του αμιάντου (λόγω της διέλευσης του ποταμού από περιοχή εξόρυξης) που αποτέλεσαν κυρίαρχο ζήτημα τη δεκαετία του ’90 για το πολεοδομικό συγκρότημα.

Ο τρόπος λειτουργίας του διυλιστηρίου, το νερό του οποίου καλύπτει πλέον το 60% των καθημερινών αναγκών της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζεται σήμερα στο 13ο σεμινάριο για την προστασία του περιβάλλοντος που διοργανώνουν το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο δήμος και το Γερμανικό Ινστιτούτο «Γκαίτε» της Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο δημόσιο «απολογισμό» του διυλιστηρίου από τον Σεπτέμβριο του 2002 που ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης, π.χ. ΔΕΘ, οι καθημερινές ανάγκες της Θεσσαλονίκης απαιτούν περί τα 250.000 κ.μ. νερού για τα οποία οι πηγές της Αραβησσού παρέχουν πλέον 100.000 κ.μ.

Η Θεσσαλονίκη ήταν μετά την Αθήνα η δεύτερη πόλη της Ελλάδας που υδροδοτήθηκε από επιφανειακά νερά, ενώ λόγω των αυξημένων αναγκών διαρκώς προστίθενται κι άλλες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή λειτουργίας του διυλιστηρίου, κ. Αναστ. Παπαϊωάννου, εκτός από τις κλασικές μεθόδους καθαρισμού, το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης εφαρμόζει και τις μεθόδους οζόνωσης και κλινών ενεργού άνθρακα, συστήματα που διαθέτουν σήμερα μόνο το 10% των διυλιστηρίων της Ευρώπης.

«Μπορεί να αντεπεξέλθει σε περιπτώσεις αυξημένης ύπαρξης φυτοφαρμάκων είτε από ατύχημα είτε από εσκεμμένη ενέργεια και μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα οποιοδήποτε επεισόδιο ρύπων καθώς καθημερινά διεξάγονται 200 αναλύσεις» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου. Οι μετρήσεις, πάντως, δείχνουν ότι οι τιμές των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα νερά του ποταμού πριν μπουν στο διυλιστήριο είναι χαμηλές.

Η εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 150.000-160.000 κ.μ. και στο μέλλον θα μπορεί – εφόσον επεκταθεί- να επεξεργαστεί 600.000 κ.μ. την ημέρα.

Στο σεμινάριο θα εξεταστούν ζητήματα απολύμανσης του νερού, στοιχεία για τα παραπροϊόντα χλωρίωσης και εναλλακτικές πρακτικές καθώς και μέθοδοι απομάκρυνσης αρσενικού και ουρανίου από τα νερά. Ειδικά για το αρσενικό, λόγω της μείωσης των τιμών που θεσπίζει η E.E. πολλές περιοχές στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός ορίων. Στην Ελλάδα σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Χαλκιδικής (Πετράλωνα, Τρίγλια), Θεσσαλονίκης (δέλτα Αξιού, Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή