Τα πτυχία τους φέρνουν πιο κοντά

Τα πτυχία τους φέρνουν πιο κοντά

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέτειο της «γαλλογερμανικής ημέρας» εορτάζουν τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο με μία κοινή παρουσίαση του πτυχίου στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πριν από 43 χρόνια υπεγράφη από τον τότε Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ και τον τότε Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ η λεγόμενη «Συνθήκη των Ηλυσίων», η οποία ήταν η βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Σήμερα στη Γερμανία κοντά στα γαλλικά σύνορα λειτουργεί το Γερμανογαλλικό Πανεπιστήμιο του Ζααρμπρίκεν. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1997 και οργανώνει περί τα 100 προγράμματα, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι ένας σύνδεσμος 140 συνεργαζόμενων γαλλικών και γερμανικών πανεπιστημίων. Οι περίπου 4.500 φοιτητές του προέρχονται από διάφορες χώρες -και από την Ελλάδα- και είναι εγγεγραμμένοι σε δύο πανεπιστήμια (σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας και της Γερμανίας), σπουδάζουν σε ομάδες μεικτής σύνθεσης και στις δύο χώρες και τελικά αποκτούν δύο πτυχία, ένα γερμανικό και ένα γαλλικό.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας (στις 7.30 μ.μ., στο Ινστιτούτο Γκαίτε) μία Ελληνίδα απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ζααρμπρίκεν θα παρουσιάσει τις εμπειρίες της από τη «μεικτή» φοίτηση. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι των δύο ινστιτούτων στοχεύουν να καταδείξουν την αξία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια των χωρών τους. Σήμερα, περί τους 7.500 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της κάθε χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή