Δικαστήριο «αναγνώρισε» τη Μαρία της Ριανκούρ

Δικαστήριο «αναγνώρισε» τη Μαρία της Ριανκούρ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχουν περάσει 14 χρόνια από τη μεγαλύτερη -έως το καλοκαίρι του 2002- ευκαιρία των διωκτικών αρχών να συλλάβουν μέλη της 17Ν, όμως τα μυστήρια γύρω από την υπόθεση της «Λουίζης Ριανκούρ» συνεχίζονται. Κατά την πρωτοβάθμια δίκη της 17Ν σκοτεινά σημεία της συγκεκριμένης υπόθεσης συσκοτίστηκαν αντί να διευκρινιστούν και τα όσα κατέθεσαν μάρτυρες τότε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι, αλλά και η κ. Μαρία Τσιντέρη που εφέρετο μέχρι τότε ως η γυναίκα που έδωσε την πληροφορία στην Αστυνομία, γνωστή ως η «Μαρία της Ριανκούρ», ήταν τουλάχιστον αντιφατικά. Η υπόθεση μάλιστα περιπλέχθηκε και άλλο όταν μία πραγματογνωμοσύνη (σ.σ. τη διενέργεια της οποίας είχε διατάξει ο εφέτης ανακριτής Λεων. Ζερβομπεάκος) διέψευσε τις καταθέσεις των τότε αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και απάλλαξε τη Μαρία Τσιντέρη από οποιαδήποτε σχέση με τη γυναίκα που στις 27 Μαρτίου του 1992 είχε δώσει στην αστυνομία μία πολύτιμη πληροφορία που μετετράπη σε φιάσκο.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό και ενώ είναι σε εξέλιξη η δευτεροβάθμια δίκη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ανοίγει και πάλι το θέμα, περιπλέκοντάς το ακόμη περισσότερο, και κρίνοντας ότι η Μαρία Τσιντέρη ήταν «η Μαρία της Ριανκούρ».

Αιτία δύο αγωγές που είχε καταθέσει η κ. Μαρία Τσιντέρη, που καθ’ όλα τα έτη που παρήλθαν αρνείται τον ρόλο που της αποδίδεται, σε βάρος της εφημερίδας «Βήμα» και του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel. Το δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές, την υποχρέωσε στην καταβολή των δικαστικών εξόδων που αγγίζουν τα 160.000 ευρώ και το σημαντικότερο δέχθηκε ότι τα όσα γράφτηκαν και μεταδοθηκαν την περίοδο της πρωτοβάθμιας δίκης της 17Ν ότι δηλαδή η Μαρία Τσιντέρη ήταν η «Μαρία της Ριανκούρ» ήταν απολύτως αληθή. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη απόφαση του δικαστηρίου η Μαρία Τσιντέρη είχε «αναμφισβήτητη ανάμειξη στο θέμα των πληροφοριών που παρασχέθηκαν για την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ». Βάση για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας απετέλεσαν καταθέσεις πρώην στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό δελτίο της Αντιτρομοκρατικής, καθώς και συναντήσεις που είχαν με τη «Μαρία» σε μεταγενέστερο χρόνο επικεφαλής τής εν λόγω υπηρεσίας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η κ. Τσιντέρη συναντήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 με τον τότε προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής Ευτύχιο Πεντάρη αλλά και με τον κ. Στέλιο Σύρο δύο μήνες μετά τη δολοφονία Σόντερς.

Η ίδια πάντως η Μαρία Τσιντέρη αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση και διά του συνηγόρου της κ. Ιω. Χρυσικάκη δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή