«Marchalina, ήρθε η ώρα να πεθάνεις»

«Marchalina, ήρθε η ώρα να πεθάνεις»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μπαράζ ψεκασμών με ειδικά εντομοκτόνα φιλοδοξεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει λύση στο εκτεταμένο πρόβλημα της προσβολής των πεύκων της Αττικής από το έντομο Marchalina hellenica, που προκαλεί τη χαρακτηριστική «βαμβακάδα» και οδηγεί στην ξήρανση των δένδρων. Ηδη, έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν επτά σκευάσματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα πεύκα των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και από ιδιώτες που έχουν πεύκα στους κήπους και τις αυλές τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απαιτείται μόνο μια επέμβαση, από τα τέλη Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου, την περίοδο δηλαδή που το ποσοστό εκκόλαψης του εντόμου έχει φθάσει στο 70% και βρίσκεται στο πιο ευπρόσβλητο βιολογικό του στάδιο. Τονίζεται, επίσης, ότι τα εν λόγω σκευάσματα είναι χαμηλής τοξικότητας και ως εκ τούτου επιτρέπεται η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές.

Ο εντομολόγος στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών, κ. Πάνος Πετράκης, πάντως, επισημαίνει στην «K» πως το γεγονός ότι θα γίνουν ψεκασμοί σε τόσο μεγάλη κλίμακα εγκυμονεί κινδύνους. «Οι τροποποιητές αύξησης -κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλά από τα σκευάσματα- δεν χρησιμοποιούνται ποτέ στην αστική εντομολογία, καθώς προκαλούν σοβαρές αλλοιώσεις γενικά στην πανίδα, ενώ συνδέονται με καρκινογενέσεις και άλλες βιοπάθειες. Μέσα στην πόλη, ψεκάζεις εσύ και αναπνέω εγώ. Και από τον Μάιο έως τον Ιούνιο αναμένεται να γίνουν πάρα πολλοί ψεκασμοί».

Αλλου είδους «ενστάσεις» για τον τρόπο καταπολέμησης της Marchalina hellenica (με την οποία επί μία δεκαετία οι μελισσοκόμοι, με κρατική επιδότηση, «εμβολίαζαν» τους πευκώνες της χώρας, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή του πευκόμελου) έχουν οι δήμοι και οι κοινότητες της Αττικής. Οπως λέει στην «K» ο πρόεδρος της κοινότητας Νέας Πεντέλης, κ. Κώστας Κοσοβίτσας, η κοινότητα δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό ούτε την οικονομική δυνατότητα να προβεί στους ψεκασμούς. «Για να ραντίσουμε όλα τα πεύκα της περιοχής μας μέσα σε 20 ημέρες χρειαζόμαστε 3-4 συνεργεία, τα οποία δεν διαθέτουμε. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε επιχορήγηση για να αγοράσουμε τον εξοπλισμό. Επιπλέον, με ποια εμπειρία θα εφαρμόσουμε αυτά τα σκευάσματα;»

Να υπάρξει επιδότηση για τους ψεκασμούς ζητεί και ο Δήμος Κηφισιάς. Οπως λέει στην «K» ο δήμαρχος κ. Νίκος Χιωτάκης, «είχαμε ενδοιασμό για τη χρήση εντομοκτόνων, αλλά το γεγονός ότι η έγκριση των σκευασμάτων αυτών προσυπογράφεται και από το υπουργείο Υγείας μας καθησυχάζει. Εμείς θα ξεκινήσουμε άμεσα τις επεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους, αλλά το κονδύλι είναι μεγάλο και καλό θα ήταν να υπάρξει σχετική πρόβλεψη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή το υπουργείο Εσωτερικών». Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2005 έχει απαγορευθεί η τεχνητή διάδοση της Marchalina hellenica στην Αττική, αλλά παρ’ όλα αυτά το έντομο «αυξάνεται και πληθύνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή