ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγνοούνται 26 ναυτικοί, οι 4 Ελληνες

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη θαλάσσια περιοχή 300 ναυτικά μίλια νοτίως του λιμανιού Port Elizabeth της Νοτίου Αφρικής όπου βυθίσθηκε το φορτηγό πλοίο «Alexandros T», σημαίας Αγίου Βικεντίου με πλήρωμα 33 ναυτικούς, μεταξύ των οποίων τέσσερις Ελληνες.

Εως αργά χθες το απόγευμα είχαν περισυλλεγεί σώοι 7 αλλοδαποί ναυτικοί, ενώ αγνοούνται οι υπόλοιποι 26 ναυτικοί, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες: Παναγιώτης Βλισμάς πλοίαρχος, Γιάννης Καραμηνάς υποπλοίαρχος, Νέαρχος Μπουκουβάλας A΄ μηχανικός και Ηλίας Ευστρατίου B΄ μηχανικός.

Το πλοίο βυθίσθηκε χθες μετά τα μεσάνυχτα, όταν παρουσίασε κλίση και εισροή υδάτων στις δεξαμενές φορτίου. Αρχικώς, η εκτίμηση του αρχών που επέβλεπαν την κατάσταση, στην οποία βρισκόταν το σκάφος, ήταν ότι οι ναυτικοί δεν κινδύνευαν, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, το σκάφος κόπηκε στα δύο και ο πλοίαρχος διέταξε να το εγκαταλείψουν. Μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πλοίαρχος με τηλεοπτικούς σταθμούς, ανέφερε ότι «οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες».

Προς βοήθεια έσπευσαν παραπλέοντα σκάφη, ενώ εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από τη στεριά δεν κατέστη δυνατόν να πετάξουν ελικόπτερα διάσωσης της Νοτίου Αφρικής.