ΣτΕ: «Ναι» στο Π.Δ. Παυλόπουλου

ΣτΕ: «Ναι» στο Π.Δ. Παυλόπουλου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν το «Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου» για τη διαδικασία μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, εφόσον πληρούνταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Γ΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, δίχως να χρειαστεί να παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια, έκρινε, κατά πλειοψηφία (σε αυξημένη επταμελή σύνθεση) στο σύνολό του, συνταγματικό και σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία το διάταγμα 164/2004. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι οι ρυθμίσεις του διατάγματος δεν προσκρούουν στο άρθρο 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ως εκ τούτου, απορρίφθηκαν οι προσφυγές συμβασιούχων και αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις διατάξεις του και, κατά συνέπεια, ζητούσαν τη διεύρυνσή του. Εκτός από συμβασιούχους είχε προσφύγει και μια επιτυχούσα σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η κ. Γαλάτεια Κλαπάκη, η οποία ζητούσε την ακύρωση του Π.Δ. ως αντιθέτου προς το Σύνταγμα, με τον ισχυρισμό ότι η μονιμοποίηση συμβασιούχων στερεί από τους διαγωνιζόμενους μέσω ΑΣΕΠ μια θέση στο Δημόσιο… Και η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε, με τις τρεις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου να ευθυγραμμίζονται απολύτως με την αρχική κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε ότι το Π.Δ. δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 103 του Συντάγματος).

Στο σκεπτικό της απόφασης, που ελήφθη με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, επισημαίνεται ότι «η βούληση του αναθεωρητικού νομοθέτη δεν ήταν να απαγορεύσει τη μετατροπή των συμβάσεων, εφόσον μάλιστα οι συμβάσεις ανανεώθηκαν αλληλοδιαδόχως, με σκοπό να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά, αντιθέτως, να συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων διά της ανοχής της τακτοποίησης εκκρεμών συμβασιακών σχέσεων ορισμένου χρόνου, κυρίως στις περιπτώσεις της καταχρηστικής χρησιμοποίησης διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου από το Δημόσιο».

Ο δικηγόρος των συμβασιούχων, κ. Φ. Χατζηφώτης, επισήμανε ότι με τις αποφάσεις αυτές «δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι ακολούθησαν τη διαδικασία του Π.Δ. και του ΑΣΕΠ μονιμοποιούνται οριστικά και λήγει η σχετική πολυετής εκκρεμότητα».

Σημειώνεται ότι με το Π.Δ. μονιμοποιούνται όσοι συμβασιούχοι έχουν συνολικό χρόνο απασχόλησης 24 μήνες, με ενεργό εργασιακή σχέση την 10η Ιουλίου 2002 έως και τον Ιούνιο 2004 (έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος). Αν και ημερομηνία ορόσημο είναι η 10η Ιουλίου του 2002, συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση και όσοι εργαζόμενοι συνήψαν συμβάσεις τρεις μήνες μετά, έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2002. Στους συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μετά τον Ιούνιο του 2004 όπως και σε κάθε άλλη κατηγορία εργαζομένων που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Π.Δ., δίδεται μία δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν τις θέσεις τις οποίες κατέχουν, λαμβάνοντας γενναία μοριοδότηση. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή