Το «ξέπλυμα» των αρχαίων και η αποστολή στο Λονδίνο

Το «ξέπλυμα» των αρχαίων και η αποστολή στο Λονδίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις δείχνει να λαμβάνει όσο προχωρούν οι έρευνες, η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που απασχολεί τις διωκτικές αρχές και είχε αποκορύφωμα τον εντοπισμό και την κατάσχεση του αρχαιολογικού θησαυρού στη Σχοινούσα. Οι πληροφορίες, που συγκεντρώνονται από την Αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές ξεδιπλώνουν ένα πολυδαίδαλο δίκτυο, μέσα από το οποίο επί σειράν ετών διακινούνταν αρχαία αντικείμενα, με απολήξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ετσι, έπειτα από τις αναφορές στο μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, τη συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της Ιταλίας και την έρευνα στη γειτονική χώρα, από χθες οι έρευνες επεκτείνονται και στο Λονδίνο. Εκεί μετέβη κλιμάκιο αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι έχουν διττή αποστολή.

Το πρώτο σκέλος της αποστολής και ίσως το πιο σημαντικό, είναι να μπλοκάρουν διαδικασία «ξεπλύματος» αρχαίων αντικειμένων, μέσα από τη δημοπράτησή τους από γνωστούς οίκους δημοπρασιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο των ερευνών, πρόκειται μέσα από δημοπρασίες να επιχειρηθεί να «νομιμοποιηθούν» ορισμένα αρχαία αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από λαθρανασκαφές που έγιναν στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη διαδικασία «ξεπλύματος» αρχαίων, τα οποία συχνά πωλούνται και αγοράζονται από το ίδιο άτομο με εμφανή συμβαλλόμενα μέρη στη διαδικασία, αφενός κάποιον μυστηριώδη ανώνυμο συλλέκτη και αφετέρου κάποια υπεράκτια εταιρεία.

Οι πληροφορίες που έφθασαν στις ελληνικές διωκτικές αρχές αναφέρουν ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις στη χώρα μας μπορεί να «θορύβησαν» κάποιους, οι οποίοι φοβούμενοι ενδεχόμενη επέκταση των ερευνών και εντοπισμό αρχαίων σε αποθήκες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, θα επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να αποκτήσουν ένα επίχρισμα νομιμοφάνειας τα αντικείμενα αυτά και να γίνει πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η προσπάθεια ανάκτησής τους από τις επίσημες κρατικές αρχές.

Το δεύτερο σκέλος της αποστολής αφορά τη συνέχιση της έρευνας για καθαυτά τα αντικείμενα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στη Σχοινούσα. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας πρόκειται να έχουν συνεργασία με τις βρετανικές αρχές και επαφές «με σημαντικούς ανθρώπους», όπως αναφέρει συγκεκριμένα αξιωματικός της Ασφάλειας, εννοώντας στελέχη οίκων δημοπρασιών, ιδιώτες συλλέκτες, αλλά και στελέχη μουσείων, προκειμένου να σχηματίσουν καλύτερη εικόνα για την υπόθεση και να συγκεντρώσουν στοιχεία, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις έρευνες.

Συνάντηση με Διώτη

Πριν από την αναχώρηση του κλιμακίου για το Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του εισαγγελέα, που χειρίζεται την υπόθεση κ. Ιωάννη Διώτη με τον επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αστυνόμο A΄ Γιώργο Γληγόρη. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη χώρα μας ο Ιταλός εισαγγελέας Τζιόρτζιο Φέρι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή