Διαβεβαίωση για τον ρόλο του ΑΣΕΠ

Διαβεβαίωση για τον ρόλο του ΑΣΕΠ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν περιορίζονται οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ ως προς τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ του δημόσιου τομέα, καθώς η Αρχή ελέγχει τις προκηρύξεις που εκδίδουν οι φορείς και παραμένει ο τελικός κριτής της διαδικασίας. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «παντελώς ανακριβή» όσα αναγράφονται για, δήθεν, περιορισμό των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ αποσαφηνίζοντας ότι:

Πρώτον, το ΑΣΕΠ ελέγχει τις προκηρύξεις που γίνονται και μπορεί ακόμη και να τις τροποποιήσει, όπως αυτό νομίζει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Δεύτερον, οι φορείς στις ΔΕΚΟ διεκπεραιώνουν τη διαδικασία των προσλήψεων, αλλά ο τελικός κριτής, ο οποίος μπορεί να αναμορφώσει πλήρως την κρίση των επιμέρους φορέων, είναι το ΑΣΕΠ. Εκείνο ελέγχει τελικά το σύνολο της διαδικασίας. Ο υπουργός προέτρεψε «όσους διακινούν αυτές τις ανακρίβειες να προσέξουν καλύτερα τι λέει η νομοθεσία και να θυμηθούν τι γινόταν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όταν το ΑΣΕΠ αποδυναμωνόταν σταδιακά». Και επεξηγεί περιγράφοντας με σαφή τρόπο την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ στη διαγωνιστική διαδικασία:

Σύμφωνα με το νέο νόμο περί ΔΕΚΟ, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός, παραδείγματος χάριν, στη ΔΕΗ ή τον ΟΣΕ, γίνεται η προκήρυξη και κατατίθενται οι υποψηφιότητες. Οι υποψηφιότητες αυτές ελέγχονται, στη συνέχεια από τους φορείς, σε ό,τι έχει σχέση με τα προσόντα, και αμέσως υποβάλλονται οι ενστάσεις, οι οποίες κρίνονται από τους φορείς. Οταν οριστικοποιηθεί ο πίνακας, τον οποίο καταρτίζει ο φορέας, αποστέλλεται στο σύνολό του -δηλαδή, μαζί με όλα τα στοιχεία των υποψηφίων και μαζί με τις ενστάσεις- στο ΑΣΕΠ που είναι ο τελικός και κυρίαρχος κριτής.

«Ναι μεν τις ενστάσεις τις κρίνουν οι φορείς, αλλά το σύνολο του φακέλου -μαζί με την κρίση του οργάνου και επί των υποψηφιοτήτων, και επί των ενστάσεων- πηγαίνει στο ΑΣΕΠ, που δεν δεσμεύεται από καμία κρίση κανενός. Και μπορεί να ξανακάνει τους πίνακες όπως εκείνο θέλει», τόνισε ο υπουργός. Εν τω μεταξύ, για τις ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών είναι δυνατόν οι συμβασιούχοι να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου και μετά τη συμπλήρωση των 24 μηνών, καθώς οι εν λόγω συμβάσεις υπάγονται στις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρ. 6 του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου (164/2004). Σε εγκύκλιό του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Απ. Ανδρεουλάκος διευκρινίζει, απαντώντας σε ερωτήματα δήμων αναφορικά με τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου, στις περιπτώσεις των ήδη απασχολούμενων στα ΚΕΠ, με συνολική διάρκεια που ξεπερνά τους 24 μήνες, ότι:

«Οι απασχολούμενοι στα ΚΕΠ συνιστούν ειδική κατηγορία εργαζομένων, και δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του διατάγματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή