Φόβοι για νέο κρούσμα έιτζ μέσω αιμοδοσίας

Φόβοι για νέο κρούσμα έιτζ μέσω αιμοδοσίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια περίπτωση ενδεχόμενης μόλυνσης από έιτζ μέσω μετάγγισης αίματος φέρνει στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του συστήματος μοριακού ελέγχου του αίματος για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια των μεταγγίσεων.

62χρονη αιμοδότρια

Σύμφωνα με χθεσινό έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δείγμα αίματος που ελήφθη στις 8 Ιουνίου 2005, βρέθηκε μετά από μοριακό έλεγχο θετικό στο ιό HIV, ενώ ήταν αρνητικό με την απλή μέθοδο ελέγχου για αντισώματα του ιού, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για περίπτωση ορολογικά «σιωπηλού παραθύρου» της νόσου. Το δείγμα ανήκε σε μία 62χρονη αιμοδότρια, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό του έιτζ στις 13 Μαρτίου 2006, όταν προσήλθε εκ νέου για αιμοδοσία στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Σημειώνεται ότι η αιμοδοσία της 8ης Ιουνίου του 2005 είχε γίνει στον Σταθμό Αιμοδοσίας του 3ου Νοσοκομείου IKA Αθηνών και παράγωγα του μολυσμένου αίματος είχαν μεταγγισθεί σε ασθενή ηλικίας 85 ετών, ο οποίος έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη και είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου. O 85χρονος τουλάχιστον έως χθες αργά το βράδυ δεν είχε εντοπισθεί από τις υγειονομικές αρχές. Σε γραπτή αναφορά του 3ου Νοσοκομείου IKA, αναφέρεται ότι το δείγμα αίματος της 8ης Ιουνίου 2005 είχε ελεγχθεί και με μοριακή μέθοδο και είχε βρεθεί αρνητικό.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στην «K» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αγγελος Χατζάκης, χρησιμοποιήθηκε η μοριακή τεχνική PCR, δηλαδή έλεγχος πολλών δειγμάτων μαζί σε μικροδεξαμενή και όχι έλεγχος ατομικών δειγμάτων που είναι και η πλέον αποτελεσματική μέθοδος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση και ο εξοπλισμός των εννέα Κέντρων που θα ελέγχουν με μοριακό μέθοδο σε ατομικά δείγματα όλων των μονάδων αίματος που διακινούνται στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή