Κέντρο Μοριακού Ελέγχου στο ΑΧΕΠΑ

Κέντρο Μοριακού Ελέγχου στο ΑΧΕΠΑ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει η οργάνωση του Εθνικού Δικτύου Μοριακού Ελέγχου Αίματος της χώρας μας που έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δύο μήνες μετά την ανησυχία που προκάλεσε η αποκάλυψη μόλυνσης από έιτζ μιας 17χρονης πολυμεταγγιζόμενης και ενός 76χρονου καρδιοπαθούς από μετάγγιση αίματος και μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ενός νέου περιστατικού ενδεχόμενης μόλυνσης ενός 85χρονου, επίσης από μετάγγιση αίματος, το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου στο ΑΧΕΠΑ είναι ήδη έτοιμο. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι το πρώτο από τα εννέα που δημιουργούνται για να αποτελέσουν το Εθνικό Δίκτυο Μοριακού Ελέγχου Αίματος για την εξασφάλιση της ασφάλειας των μεταγγίσεων. Η τελετή παράδοσης του εργαστηρίου από την κατασκευαστική εταιρεία πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού. Το κέντρο, όπως διευκρινίζει ο διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Δημήτρης Γάκης, θα τεθεί σε λειτουργία στις 20 Μαΐου ενώ ο έλεγχος των δειγμάτων θα ξεκινήσει δοκιμαστικά την 1η Ιουνίου για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 15 Ιουλίου. Το κέντρο στεγάζεται σε χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων και θα καλύπτει τις ανάγκες της Βορείου Ελλάδος, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας που υπάγεται στην Αλεξανδρούπολη. Στην πλήρη ανάπτυξή του, θα ελέγχονται κατά μέσον όρο 150.000 αιμοδότες ετησίως, ωστόσο η δυναμικότητά του μπορεί να ξεπεράσει τις 250.000 αιμοληψίες τον χρόνο, «αρκεί να αυξηθεί η αιμοδοσία στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης.

Εν τω μεταξύ, άκαρπες ήταν έως χθες αργά το βράδυ οι προσπάθειες των υγειονομικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό του 85χρονου διαβητικού, ο οποίος κατά τη διάρκεια επέμβασης ακρωτηριασμού κάτω άκρου μεταγγίσθηκε με μολυσμένο από τον ιό του έιτζ αίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή