Ποιος ξέχασε να μετρήσει την πίεσή του;

Ποιος ξέχασε να μετρήσει την πίεσή του;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης κάτω από το όριο των 140/90 mmHg τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, και προσθέτουν ότι η αύξηση της πίεσης κατά δύο μονάδες η «μεγάλη» και κατά μία η «μικρή» πάνω από το όριο αυτό, διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπερτασικοί ασθενείς ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο άτομα και στη χώρα μας εκτιμάται ότι τέσσερις στους δέκα Ελληνες έχουν υπέρταση, εκ των οποίων μόνο το 30%-50% ρυθμίζουν σωστά την πίεσή τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν και οι γιατροί οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είτε συμβιβάζονται με μία σχετική βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης των ασθενών είτε υπερεκτιμούν τα αποτελέσματα της αντιυπερτασικής αγωγής που χορηγούν.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ κ. Νικόλαος Λευκός και τα μέλη της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Παλέττας και κ. Αλέξανδρος Τσακίρης, παρουσίασαν έρευνα της Παγκόσμιας Ενωσης κατά της Υπέρτασης που διεξήχθη σε δείγμα 1.259 γιατρών από 17 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. H έρευνα κατέδειξε ότι πάνω από το 40% των γιατρών θα ήταν ικανοποιημένοι εάν απλώς μείωναν την πίεση των ασθενών τους χωρίς όμως να φτάνουν στον συνιστώμενο στόχο που είναι τα 140/90 mmHg. Επιπλέον, οι γιατροί στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι επτά στους δέκα ασθενείς τους έχουν πίεση 140/90 mmHg, ωστόσο επιδημιολογικές έρευνες καταδεικνύουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 30%-50% των υπερτασικών επιτυγχάνουν τις συγκεκριμένες τιμές.

Οπως τόνισαν οι ομιλητές η υπέρταση είναι από τις πιο σοβαρές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας και ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια που σχετίζονται με την υπέρταση. Τέλος, οι γιατροί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, συμβουλεύουν όσους πάσχουν από υπέρταση, να συνεργάζονται με τον γιατρό τους, να μην καπνίζουν, να γυμνάζονται σε τακτική βάση, να χάσουν βάρος, να μειώσουν το αλάτι στο φαγητό και να αποφεύγουν τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή