H… γενεαλογία της βίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βία, η κατά τον Ησίοδο αδελφή του Ζήλου, της Νίκης και του Κράτους πρωταγωνιστούσε ανέκαθεν στις ανθρώπινες σχέσεις. Από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα έχει πάρει πολλές μορφές, κυρίως σε βάρος των γυναικών και των παιδιών.

Η γενεαλογία της βίας παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

«Η Βία μαζί με το Κράτος είναι τα δύο πρόσωπα που ήδη στην πρώτη σκηνή της τραγωδίας Προμηθέας Δεσμώτης, με διαταγή του Ηφαίστου καρφώνουν τον Τιτάνα Προμηθέα στον βράχο. Ο Ηφαιστος το κατονομάζει με σαφήνεια. Η Βία είναι ο εκτελεστής των εντολών του Δία», ανέφερε στην εισήγησή της η κ. Μαρία Πυργάκη, δρ Εθνoαρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εικόνες από πράξεις βίας έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη: στο σπήλαιο Grimaldi της Ιταλίας πρωτοστατεί η εικόνα ενός παιδιού της Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής με ένα βέλος καρφωμένο στην πλάτη, ενώ στο σπήλαιο Shanidar στο Βόρειο Ιράκ έχει βρεθεί παραμορφωμένο με δέσιμο μετώπου σε βρέφος. Στην αρχαία Ελλάδα αναφέρονται ανθρωποθυσίες με μαστιγώσεις γυναικών και εφήβων. Βία όμως διακρίνει σχεδόν όλους τους μύθους που αφορούν παιδιά στην ελληνική μυθολογία. Μάλιστα τα σεξουαλικά εγκλήματα, αν και σπάνια, δεν είναι άγνωστα: χαρακτηριστικό παράδειγμα η αρπαγή του μικρού πρίγκιπα Γανυμήδη από τον Δία μεταμορφωμένο σε αετό.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και η πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη. «Καταργήσαμε τη σωματική τιμωρία στο γυμνάσιο και προσπαθούμε να οπλίσουμε τους εκπαιδευτικούς με όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις, προκειμένου να μπορούν να συνεργάζονται καλά με μια οικογένεια και να βρίσκουν τρόπους να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της βίας», επεσήμανε η κ. Γιαννάκου.

Η πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τις νέες μορφές βίας που επιδιώκουν τη φθορά του ψυχικού κόσμου, καθώς και για την αμφισβήτηση παραδεδομένων αξιών, όπως το απαραβίαστο της οικογένειας. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν παραβιαστεί η ελευθερία, δεν ανακαλύπτεται η βία», τόνισε η κ. Μπενάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή