«Πρασινη» Γραμμη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Οικολογική κατασκήνωση

Κατασκήνωση εθελοντικής εργασίας στον Εθνικό Δρυμό Κόλι στη Φιλανδία διοργανώνει το Διεθνές Δίκτυο για τη Φύση από τις 17 έως τις 21 Ιουλίου. O Εθνικός Δρυμός Κόλι βρίσκεται στη βόρεια Καρελία, στη δυτική όχθη της λίμνης Πιέλινεν. Αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που απλώνεται σε 3.000 εκτάρια, στο οποίο εναλλάσσονται δάση τάιγκα, λόφοι και λίμνες, και όπου ζουν αρκούδες, λύγκες και άλκες. Στόχος της εθελοντικής εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης θα είναι η συντήρηση και επαναφορά του βιοτόπου. Προσφέρεται διαμονή και ένα γεύμα την ημέρα. Αιτήσεις συμμετοχής και πληροφορίες: 210-92.40.014, 6977-231.983, www.inaturenet.org

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χημικό με καρκινογόνο δράση

Τώρα και με αντισηπτική δράση… Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα σαπούνια και τα απορρυπαντικά προκειμένου να τα κάνει αντισηπτικά, «επιβιώνει» της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και βρίσκει τον δρόμο προς τις καλλιέργειες. Εκτιμούν μάλιστα ότι στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη ουσία (Τρίχλωρο-3,4,4-καρβανιλίδιο) μολύνει το 60% της παροχής ύδατος, ενώ πάνω από το 70% της ποσότητας που χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές απελευθερώνεται στο περιβάλλον όταν τα επεξεργασμένα λύματα χρησιμοποιούνται για την άρδευση χωραφιών. Οι επιστήμονες δεν ανίχνευσαν την ουσία στα φυτά, ωστόσο τονίζουν ότι όταν το χημικό διασπάται έχει καρκινογόνο δράση.

ΚΙΝΑ

Απελευθέρωση 4χρονου πάντα

Η πρώτη απελευθέρωση γιγάντιου πάντα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο προστατευμένο περιβάλλον ενός ερευνητικού κέντρου έγινε στην Κίνα. O 4χρονος Ξιάνγκ Ξιάνγκ, του οποίου το όνομα σημαίνει «ευνοϊκός», βγήκε από το κλουβί του και χάθηκε στα δάση μπαμπού της επαρχίας Σιτσουάν. Οι κινήσεις του βέβαια θα καταγράφονται μέσω του συστήματος GPS. Το συγκεκριμένο είδος απειλείται με εξαφάνιση κυρίως εξαιτίας της καταστροφής των βιοτόπων του αλλά και του χαμηλού ρυθμού αναπαραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή