Ε.Ε.: Τι σημαίνει «λίγες θερμίδες» ή «χαμηλά λιπαρά;»

Ε.Ε.: Τι σημαίνει «λίγες θερμίδες» ή «χαμηλά λιπαρά;»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανόνες σε ένα όνειρο, εκείνο της θαυματουργής τροφής που αδυνατίζει ή θεραπεύει αναλόγως της διαφήμισής της, θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβάλλοντας συγκεκριμένους όρους και σειρά απαγορεύσεων στους ισχυρισμούς των εταιρειών για τις ευεργετικές συνέπειες των τροφίμων και ποτών τους, καθώς και στον «εμπλουτισμό» τους με βιταμίνες και μέταλλα.

Διαφημιστικοί ισχυρισμοί, όπως «λίγες θερμίδες», «χαμηλά λιπαρά» ή «ενισχυμένο με βιταμίνες», αποτελούν μεν σημαντικό όπλο για τη βιομηχανία τροφίμων, όμως ελλείψει σαφούς νομικού πλαισίου σημαίνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα αναλόγως του προϊόντος, με τελικό αποτέλεσμα τη σύγχυση και παραπλάνηση του καταναλωτή. Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η έκδοση κανονισμού που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις έως το φθινόπωρο και ο οποίος θα διέπει τη χρήση τέτοιων ισχυρισμών και συνθημάτων στις συσκευασίες και διαφημίσεις τροφίμων.

Θεμέλιο του κανονισμού είναι ο εξαντλητικός κατάλογος των επιτρεπτών ισχυρισμών, ο οποίος ορίζει και το ποιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ετσι, για παράδειγμα οι «λίγες» θερμίδες ορίζονται έως 40 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ή 20 θερμίδες ανά 100 ml για τα ποτά, ενώ ως τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά» θα νοούνται αποκλειστικά όσα δεν υπερβαίνουν τα 3 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια τα δε «χωρίς ζάχαρη» δεν μπορούν να περιέχουν περισσότερα από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια. Μάλιστα, ο κανονισμός προβλέπει ρητά ότι οι περιορισμοί ισχύουν για τους κατονομαζόμενους στον κατάλογο ισχυρισμούς, που συνολικά είναι 22, καθώς και «όποιον άλλο μπορεί να έχει για τον καταναλωτή την ίδια σημασία».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς περί των ευεργετικών συνεπειών του ενός ή άλλου προϊόντος, όσοι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι, όπως για παράδειγμα ότι το ασβέστιο είναι καλό για τα κόκαλα, θα ενταχθούν εντός τριετίας σε ενιαίο ευρωπαϊκό κατάλογο αναφοράς από τον οποίο και μόνον θα μπορούν να… αντλούν έμπνευση οι εταιρείες, ενώ ειδική μνεία γίνεται στα οινοπνευματώδη, τα οποία δεν μπορούν να επικαλούνται την παραμικρή ευεργετική ή άλλη ιδιότητα εκτός της ενδεχόμενης επισήμανσης ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Σε ό,τι αφορά πάλι την προσθήκη βιταμινών και μετάλλων προς… τόνωση των ευεργετικών συνεπειών των τροφίμων και ποτών, αυτή δεν απαγορεύεται, όμως γίνεται υποχρεωτικό να διασφαλισθεί ότι οι εν λόγω βιταμίνες και μέταλλα αφ’ ενός θα πρέπει να έχουν μορφή που να απορροφάται από τον οργανισμό -κάτι που για να επιβάλλεται νομοθετικώς προφανώς δεν ισχύει απαραιτήτως σήμερα-, αφ’ ετέρου να μην υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, καθώς ως γνωστόν οι υπερβολές βλάπτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή