Ο απαγωγέας επέστρεψε στο κελί του

Ο απαγωγέας επέστρεψε στο κελί του

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Συγκεχυμένες παρέμεναν -και μόνον αυτές- οι πληροφορίες για τα κίνητρα του 52χρονου κατάδικου Κώστα Αραμπατζή, ο οποίος απήγαγε χθες και κράτησε όμηρο για πολλές ώρες τον διευθυντή της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Το θρίλερ που προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση στην Ελληνική Αστυνομία και ανησυχία τόσο στις γερμανικές διπλωματικές αρχές αλλά και σε γονείς παιδιών της Σχολής έλαβε αίσιο τέλος γύρω στις 6.30 μ.μ., όταν ο δράστης άφησε τελικά ελεύθερο στην οδό Θερμαϊκού που οδηγεί προς το Ωραιόκαστρο τον κ. Γιοαχίν Φέγκεντιν και στη συνέχεια ταξίδεψε ανενόχλητος έως τις… φυλακές Κασσαβέτειας όπου βρίσκεται το κελί του για να παραδοθεί την ώρα που έληγε η 10ήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί.

Οπως είπε ο Γερμανός στους αστυνομικούς, ο δράστης καθόλη τη διάρκεια της ομηρίας του δεν τον κακομεταχειρίστηκε και του συμπεριφέρθηκε καλά.

Κίνητρο του απαγωγέα σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ήταν τα λύτρα καθώς φέρεται να ζήτησε πέντε εκατομμύρια ευρώ για τη ζημιά και τα όσα υπέστη, όπως υποστήριξε ο ίδιος, στη Γερμανία στις φυλακές της οποίας -προτού εκδοθεί στην Ελλάδα- είχε εκτίσει πριν 8 χρόνια ποινή κάθειρξης.

Πηγές προσκείμενες στη Γερμανική Σχολή υποστήριζαν, ωστόσο, ότι ο δράστης δεν ζήτησε χρήματα και είχε ως βασικό αίτημα να μεταβεί στη Γερμανία. Ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής έως αργά το βράδυ έδινε κατάθεση στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες απαγωγής και ομηρίας του.

Το χρονικό

Ο 52χρονος την τελευταία ημέρα της άδειάς του από τη φυλακή βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και είχε σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνήσει στη Γερμανική Σχολή προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι θα την επισκεπτόταν για να διευθετήσει οικονομικό ζήτημα που εκκρεμούσε από την παλαιότερη φοίτηση των δύο παιδιών του σε αυτήν. Γύρω στις 11 π.μ. πήγε στη σχολή όπου είχε συνάντηση με τον διευθυντή στο γραφείο του, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο τι ειπώθηκε μεταξύ τους τα πρώτα λεπτά της συνάντησής τους, τι ακριβώς ζήτησε ο κατάδικος, αν εκδήλωσε τις προθέσεις του, αν απείλησε ή απλώς συζητούσε για την παλαιότερη εκκρεμότητα περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία να δράσει.

Το σίγουρο είναι σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις καταθέσεις που πήραν οι αστυνομικοί, ότι ο δράστης κάποια στιγμή απείλησε τον διευθυντή (κατ’ άλλους με όπλο, κατ’ άλλους με τη βαλίτσα που κρατούσε, λέγοντας ότι περιείχε εκρηκτικά) και τον ανάγκασε να τον ακολουθήσει μαζί με τον Ελληνα διαχειριστή της Σχολής.

Οι τρεις τους επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο της σχολής, το οποίο λίγο αργότερα εντοπίστηκε από την Αστυνομία κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θέρμης όπου άφησε ελεύθερο και τον διαχειριστή Ξ.Α. Από το σημείο αυτό κινήθηκε με άλλο αυτοκίνητο κρατώντας όμηρο μόνο τον διευθυντή.

Κάθειρξη 22 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ο Αραμπατζής πριν από χρόνια είχε έρθει αντιμέτωπος με τη γερμανική Δικαιοσύνη για σοβαρά ποινικά αδικήματα που είχε διαπράξει και για τα οποία είχε καταδικαστεί στη Γερμανία σε κάθειρξη 22 ετών.

Πριν από χρόνια, την περίοδο που διατηρούσε στην οδό Ανθέων της Θεσσαλονίκης κατάστημα μοτοσικλετών είχε έρθει σε ρήξη με Γερμανούς συνεργάτες του και δύο από αυτούς, όταν ήρθαν στην Ελλάδα να ρυθμίσουν τις οικονομικές διαφορές τους, απήγαγε και τους κράτησε ομήρους στην Καβάλα.

Στην Ελλάδα είχε εκδοθεί το 1998 και στις φυλακές Κασσαβέτειας βρισκόταν το τελευταίο διάστημα εκτίοντας το υπόλοιπο της ποινής που του είχε επιβάλει το γερμανικό δικαστήριο. Αγνωστο παραμένει πια χρονική στιγμή εκδήλωσε τις προθέσεις του στη Σχολή κι αν οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αμέσως από τους Γερμανούς. Κατά πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της Γερμανικής Σχολής ενημέρωσαν πρώτα το προξενείο, κατόπιν ενημερώθηκε η πρεσβεία, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και μετά μέσω της Ιντερπόλ οι ελληνικές αρχές.

Οι μαθητές

Επισήμως, πάντως, η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκε λίγο πριν από τη 1 μ.μ., δηλαδή λίγα λεπτά πριν φύγει ο δράστης από τη Σχολή με τους ομήρους του. Οπως ανέφεραν γονείς, γύρω στις 2 μ.μ. καθηγητές και υπάλληλοι μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και είπαν στους περίπου 500 μαθητές της Σχολής να μην πανικοβληθούν και ότι έπρεπε να αποχωρήσουν για τα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή