Ας πούμε όχι στο… ακόμα ένα ποτηράκι

Ας πούμε όχι στο… ακόμα ένα ποτηράκι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ένας στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως συνδέονται με το αλκοόλ και με δεδομένο ότι σχεδόν το 30% των εφήβων 14 – 18 ετών καταναλώνουν αλκοόλ συστηματικά στη χώρα μας, κάθε προσπάθεια πρόληψης έχει τη σημασία της.

«Οποιος διασκεδάζει… μετράει. Τι μετράει; Τα ποτά του φυσικά», είναι το κεντρικό μήνυμα του CD ROM για την κατανάλωση αλκοόλ που παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο Ζάππειο. Σύμφωνα με εθνικά επιδημολογικά στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μένη Μαλλιώρη, ακόμα και οι έφηβοι κάτω των 14 ετών πίνουν αλκοόλ σε ποσοστό 17%, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και η συστηματική κατανάλωση. Ωστόσο, στο σύνολο του πληθυσμού, η συστηματική κατανάλωση είναι σταθερή κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Η συχνή χρήση αλκοόλ αποδίδεται κατά 60% σε κληρονομικούς παράγοντες και κατά 40% σε περιβαλλοντικούς. «Δυστυχώς, οι έφηβοι προτιμούν τα βαριά οινοπνευματώδη ποτά και απομακρύνονται από την παραδοσιακή κατανάλωση κρασιού. Ωστόσο, κατά την τελευταία δεκαετία έχει βελτιωθεί κατά πολύ η αντίληψή τους για το πόσο ακίνδυνη είναι η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς 32% των νέων θεωρεί ότι είναι ακίνδυνη έναντι 62% το 1994», ανέφερε η κ. Μαλλιώρη.

Ανησυχητική είναι η σύνδεση των τροχαίων ατυχημάτων με τη χρήση αλκοόλ, καθώς περίπου 40.000 τροχαία ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλονται σε κατάχρηση αλκοόλ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο παιδίατρος του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής, κ. Αγης Τερζίδης. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 1.800 παιδιά σε τροχαία δυστυχήματα και 11.000 νέοι 15 – 24 ετών στην Ε.Ε. συνειδητοποιεί την αξία της ενημέρωσης όχι μόνο των φοιτητών, αλλά και των μαθητών γύρω από τις παρενέργειες του αλκοόλ.

Την ανάγκη του μέτρου και της λελογισμένης χρήσης, υπογράμμισε η Μ. Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια του Παντείου, επιστημονική υπεύθυνη του CD ROM (δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και της εταιρείας αλκοολούχων ποτών Diageo Ελλάς), ενώ για την υπεύθυνη χρήση αλκοόλ μίλησε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Αθ. Σκορδάς.

CD – ROM με πληροφορίες

Το CD – ROM αποτελεί ένα είδος ψηφιακού βιβλίου με χρήσιμες πληροφορίες για το αλκοόλ και έχει ήδη διανεμηθεί στους φοιτητές του Παντείου. Περιλαμβάνει έξι ενότητες: Αλκoόλ και πώς μάς επηρεάζει, αλκοόλ και συμπεριφορά, αλκοόλ και οδήγηση, Πώς να πεις όχι, Virtual Bar και Quiz – Παίζω και Μαθαίνω. Στο CD ROM μπορεί κανείς να μάθει την προέλευση της λέξης αλκοόλ (από την αραβική Al kuhl, ένα είδος πούδρας), τη δράση του (διεγερτική και κατασταλτική) στον οργανισμό μας αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το hangover (πονοκέφαλος, ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές) της επόμενης (του αλκοόλ) μέρας. Επίσης, υπάρχουν συμβουλές για το πώς μπορεί ένας νέος να αρνηθεί ευγενικά ένα ποτό, όταν ξέρει ότι δεν το αντέχει.

«Στόχος μας ήταν να μιλήσουμε στη γλώσσα των νέων για ένα προϊόν που συνοδεύει στιγμές χαράς για το οποίο όμως πρέπει να υπάρχουν αρχές αυτοδέσμευσης», τόνισε η εκπρόσωπος της εταιρείας Δ. Γιαννούλη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένας στους τέσσερις νέους έως 25 ετών στην Ελλάδα ξεκινούν να πίνουν περισσότερο αλκοολούχα ποτά όπως ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι και κονιάκ. Στην ηλικιακή ομάδα των 35 ετών και άνω, συνεχίζεται η κατανάλωση αυτών των ποτών, ενώ αυξάνεται η κατανάλωση κρασιού και μπίρας. Ταυτόχρονα αυξάνεται η απόλαυση του ποτού σε μοναχικές καταστάσεις (στο σπίτι ακούγοντας μουσική ή βλέποντας τηλεόραση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή