Ο θάνατος ενός 19χρονου και η καταδίκη γιατρού

Ο θάνατος ενός 19χρονου και η καταδίκη γιατρού

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα περίπου 30 υποθέσεις ιατρικών λαθών καταγράφονται στα πινάκια των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οι περισσότερες των υποθέσεων αφορούν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που αφορούν πάσης φύσεως ιατρικά περιστατικά, κάποια εκ των οποίων λόγω λάθος διάγνωσης ή χειρισμού, στοίχισαν ακόμη και τη ζωή σε ασθενείς.

«Ιατρικό λάθος»

Μια τέτοια περίπτωση ιατρικού λάθους με ασθενή έναν 19χρονο, ο οποίος απεβίωσε, εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρεις γιατροί του Σισμανόγλειου νοσοκομείου οι οποίοι βαρύνονταν με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια λόγω λανθασμένης διάγνωσης. Ενας εξ αυτών καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή, ενώ οι άλλοι δύο απηλλάγησαν των κατηγοριών. Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή και των τριών κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι η ασθένεια από την οποία έπασχε ο 19χρονος – ενεργός μυοκαρδίτιδα σύμφωνα με την κατάθεση ενώπιον των δικαστών του ιατροδικαστή κ. Γ. Κουτσαύτη- δεν μπορούσε να διαγνωστεί. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τρεις γιατροί αγνόησαν τα συμπτώματα. Προφανώς, δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως», είπε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Κατά το κατηγορητήριο, τον Ιανουάριο του 2003 ο 19χρονος εισήλθε στο Σισμανόγλειο με πόνους στο στήθος και στην πλάτη. Οι γονείς του υποστήριξαν ότι ενημέρωσαν άμεσα τους γιατρούς για τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την κατηγορία όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι τα συμπτώματα προέρχονταν από κάποιο πρόβλημα στον φάρυγγα. Ο 19χρονος απεβίωσε, ενώ στις απολογίες τους χθες οι τρεις ιατροί υποστήριξαν ότι δεν ενημερώθηκαν για τα ακριβή συμπτώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή