Τοξικά χόρτα έστειλαν επτά στο νοσοκομείο

Τοξικά χόρτα έστειλαν επτά στο νοσοκομείο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα επικίνδυνο αποδείχτηκε το «υγιεινό» δείπνο με βλήτα για τρεις οικογένειες. Συνολικά επτά άτομα, εκ των οποίων τα τρία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύτηκαν χθες σε νοσοκομεία των Αθηνών με συμπτώματα ισχυρής δηλητηρίασης, μετά κατανάλωση βλήτων, τα οποία είχαν προμηθευτεί από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στο Κουκάκι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεταξύ των χόρτων που πωλούνταν στο κατάστημα υπήρχε και το τοξικό φυτό, γνωστό ως διαβολόχορτο (Datura) που μοιάζει στην όψη με τα βλήτα. Ωστόσο, αναμένεται η ταυτοποίηση του «ενόχου» από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο όπου εστάλησαν δείγματα από τα χόρτα του καταστήματος, αλλά και από το γεύμα των «θυμάτων».

Η κατάσταση της υγείας των ατόμων που κατανάλωσαν τα επικίνδυνα χόρτα, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, βαίνει βελτιούμενη. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην «Κ» ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου κ. Δημ. Βαρβιτσιώτης και η επιμελήτρια στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου κ. Μέλανι Ντόιτς, προχθές το βράδυ διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο Αθηνών, πέντε άτομα-μέλη δύο διαφορετικών οικογενειών – εκ των οποίων τα δύο σε κωματώδη κατάσταση. Κοινό χαρακτηριστικό των υπόλοιπων ασθενών ήταν ότι βρίσκονταν σε σύγχυση και είχαν διεσταλμένες κόρες. Ειδικά για τους ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση κρίθηκε σκόπιμο να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και μετά συνεννόηση με το Συντονιστικό Οργανο Τομέα Υγείας του υπουργείου Υγείας διακομίσθηκαν στο Θεραπευτήριο Υγεία και τη Κεντρική Κλινική Αθηνών.

«Από την πρώτη στιγμή», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «οι γιατροί του νοσοκομείου συσχέτισαν τα περιστατικά και διαπίστωσαν ότι σε όλα τα κρούσματα, αιτία ήταν η κατανάλωση χόρτων που είχαν προμηθευτεί από το ίδιο κατάστημα». Κατόπιν τούτου ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποσυρθούν τα επικίνδυνα χόρτα. Επίσης, ελήφθησαν δείγματα ούρων και αίματος των ασθενών προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η κ. Ντόιτς «η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι οι ασθενείς είχαν λάβει ουσία παρόμοια με την ατροπίνη». Πρόκειται για ουσία που εκτός από φαρμακευτικές διαθέτει και ναρκωτικές ιδιότητες.

Την ίδια στιγμή ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που επίσης είχαν καταναλώσει χόρτα, διακομιζόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», με παρόμοια συμπτώματα: η γυναίκα σε σύγχυση και ο άνδρας -ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου- σε κωματώδη κατάσταση. Οπως είπε στην « Κ» ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου κ. Θανάσης Καφέζας, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων σε δείγμα ούρων των ασθενών κατέδειξαν ότι είχαν λάβει ατροπίνη.

Την αποτελεσματικότητα, αλλά και τις συνδυαστικές ικανότητες των γιατρών που αντιμετώπισαν τα περιστατικά και διασταύρωσαν τις πληροφορίες προκειμένου να εντοπίσουν έγκαιρα την πηγή του προβλήματος -το σούπερ μάρκετ Βερόπουλος- εξήρε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννης Βλέμμας μιλώντας στην «Κ». Οπως τόνισε, άμεσα ενημερώθηκε το σούπερ μάρκετ που απέσυρε την παρτίδα αλλά και οι καταναλωτές με έκτακτη ανακοίνωση ώστε να μην καταναλώσουν τα συγκεκριμένα χόρτα που ενδεχομένως είχαν προμηθευτεί. Παράλληλα ενημερώθηκαν τόσο η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οπότε κλιμάκιο ελεγκτών μετέβη στο κτήμα του παραγωγού στην περιοχή των Μεγάρων προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στα βλήτα, είχε εισχωρήσει και το τοξικό διαβολόχορτο που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. «Αποκλείεται η δηλητηρίαση από πρόσθετη χημική ουσία ή από φυτοφάρμακο», τόνισε στην «Κ» ο κ. Βλέμμας προσέθεσε όμως ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του εν λόγω χόρτου, από το Μπενάκειο Ινστιτούτο θα εξηγήσουν μετά βεβαιότητας, τι ακριβώς συνέβη.

Το Διαβολόχορτο

Datura ή επί το λαϊκότερον, διαβολόχορτο ήταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τοξικό χόρτο που.. ανακατεύτηκε με τα βλήτα και προκάλεσε την ισχυρή δηλητηρίαση στα επτά άτομα. Τα φύλλα του συγκεκριμένου φυτού μοιάζουν οπτικά με εκείνα των βλήτων οπότε και είναι εύκολο να τα μπερδέψει κάποιος. Πρόκειται για ένα ποώδη θάμνο με αρωματικά άνθη σε σχήμα τρομπέτας με φαρμακευτικές, αλλά και ναρκωτικές ιδιότητες. Μέλος της οικογένειας των σολανοειδών μπορεί να γίνει έντονα τοξικό εφόσον καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Η ουσία ατροπίνη που περιέχει προκαλεί μυδρίαση -διαστολή της κόρης- ξηροστομία, σύγχυση, και ενδεχομένως αιμορραγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή