Το ΣτΕ βάζει λουκέτο σε δύο τεράστια λατομεία

Το ΣτΕ βάζει λουκέτο σε δύο τεράστια λατομεία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει λουκέτο στα δύο τεράστια λατομεία που βρίσκονται στην περιοχή Μαρκοπούλου. Συγκεκριμένα, με απόφαση που εκδόθηκε στις 5 Μαΐου, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτό αίτημα του δήμου Μαρκοπούλου, με το οποίο στρεφόταν εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ και ζητούσε την αναστολή εφαρμογής δύο αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής, με τις οποίες δινόταν διετής παράταση της λειτουργίας των λατομείων στο όνομα της… αποκατάστασης.

«Επιτέλους, τέλος με αυτή την κατάσταση», λέει στην «K» ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, κ. Φώτης Μαγουλάς. «Για 33 χρόνια τα δύο λατομεία λειτουργούσαν παράνομα. Μόλις πέρυσι πήραν άδεια. Και πάλι δεν πρόκειται για άδεια λειτουργίας, αλλά αποκατάστασης. Εγκρίθηκαν μάλιστα και περιβαλλοντικοί όροι. Μόνο που η μελέτη αποκατάστασης λέει ότι πρέπει να κάνουν και εξόρυξη ταυτόχρονα! Με άλλα λόγια, δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες τους τουλάχιστον για τρία χρόνια», λέει. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο ο δήμος άσκησε αίτηση ακυρώσεως των αποφάσεων της Περιφέρειας. H αίτηση έχει λάβει τακτική δικάσιμο για την 1η Νοεμβρίου 2006.

Τα δύο λατομεία στη θέση Χώνι-Ντάγκλα, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Μαρκοπούλου, κατέχουν στην κυριολεξία μια τεράστια έκταση. Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια εκτεταμένη πληγή στο σώμα της Ανατολικής Αττικής. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις «Λατομεία Μαρκοπούλου ABEE» και «Α/φοι K. Σταύρου Λατομεία – Ετοιμο Μπετόν A.E.», δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Οι οχλήσεις για τους κατοίκους του Μαρκοπούλου και ειδικά για τις κατοικίες που συνορεύουν είναι μεγάλες. «Προχθές, το ξημέρωμα, κατά τις 5 π.μ. πεταχθήκαμε από τα κρεβάτια μας έντρομοι! Φοβηθήκαμε ότι θα πέσει το σπίτι. Τέτοια έκρηξη δεν είχαμε ξανανιώσει», λέει στην «K» κάτοικος της περιοχής. Φαίνεται ότι το έργο της… αποκατάστασης έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι υπεύθυνοι των λατομείων προτιμούν να βάζουν τα πιο ισχυρά φουρνέλα τη νύχτα ή το ξημέρωμα. Οσο για τα φορτηγά περνούν αδιάκοπα, ακόμα και τώρα, φορτωμένα χαλίκι, καταπονώντας τους δρόμους της περιοχής. «Το πρόβλημα με τη σκόνη είναι τεράστιο. Συχνά όλη η περιοχή μοιάζει να έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο σκόνης», λέει ο κ. Μαγουλάς. «H ηχορρύπανση από τις εκρήξεις, αλλά και η πυκνή κυκλοφορία των φορτηγών που μεταφέρουν μπάζα αποτελούν πληγή για την περιοχή». O δήμαρχος αναφέρει ότι η περιοχή της Μερέντας, που είναι τα λατομεία, αποτελεί αρχαιολογικό χώρο. «Αλλά δυστυχώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε άδεια…». Ευτυχώς, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση αποδείχθηκε περισσότερη ευαίσθητη. «H περιοχή εντός της οποίας λειτουργούν τα ανωτέρω λατομεία ευρίσκεται εντός της ευρύτερης περιοχής Μερέντας, η οποία έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Εξ άλλου, τόσο το Δασαρχείο Πεντέλης όσο και ο Οργανισμός Αθήνας αντιτάχθηκαν στη συνέχιση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων των λατομείων αυτών. Στα έγγραφα μάλιστα του Οργανισμού Αθήνας αναφέρεται ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνεται εντός των ορίων της ζώνης A΄ της απόλυτης προστασίας της Λαυρεωτικής». Το δικαστήριο επικροτεί στην ουσία τις ενστάσεις του δήμου και γι’ αυτό σημειώνει ότι «συντρέχει νόμιμος λόγος χορηγήσεως της αιτούμενης αναστολής προκειμένου να αποτραπεί η δυνατότητα της επί μια εισέτι τριετούς συνέχισης της λατομικής δραστηριότητας, από την οποία πιθανολογείται ότι θα επέλθει περαιτέρω αλλοίωση του τοπίου».

Προφανώς, αποκατάσταση των λατομείων χρειάζεται και πρέπει να την αναλάβουν οι εταιρείες που τα χρησιμοποίησαν τόσα χρόνια. Μόνο που πρέπει να γίνει με διάφανο τρόπο, χρονικά περιορισμένο και υπό αυστηρό έλεγχο, χωρίς να αποτελεί προκάλυμμα για τη συνέχιση της εξορυκτικής λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή