«Ο Πειραιάς κάθε ημέρα καλύτερος»

«Ο Πειραιάς κάθε ημέρα καλύτερος»

6' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Αγραπίδης είναι «παιδί της Αυτοδιοίκησης». Τον «ανακάλυψε» ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος πριν από είκοσι χρόνια. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά και έφθασε στο αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 1994 αμφισβήτησε την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, κατέβηκε ως «αντάρτης», συγκέντρωσε ποσοστό 15% και εξελέγη δήμαρχος το 1998 και το 2002 με ποσοστά πρωτόγνωρα για δήμαρχο που δεν προερχόταν από την Κεντροαριστερά. Πολιτεύθηκε με πνεύμα ανεξαρτησίας, είχε άριστες σχέσεις -μέχρι παρεξηγήσεως- με την κυβέρνηση Σημίτη, απέσπασε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη των 52 δισ. δραχμών που βρήκε στον ανυπόληπτο, σχεδόν κατεστραμμένο δήμο. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν είναι «πολιτικός», αλλά «δήμαρχος» και στα οκτώ χρόνια της δημαρχίας του προσπάθησε -και πέτυχε- να βάλει σε καλό δρόμο τη διαχείριση των οικονομικών. Πληρώνοντας 3,2 δισ. δρχ. το χρόνο χρεωλύσια, δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιήσει το έργο που θα ήθελε. Ωστόσο, πέτυχε να βγάλει τον Πειραιά από το πάνθεον της αρνητικής δημοσιότητας και να τον απομακρύνει -κατά το δυνατόν- από τις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου τον έσερναν καθημερινά πιστωτές και «νταβατζήδες». Διεκδικεί τρίτη τετραετία, με στόχο να ολοκληρώσει το όραμά του για την πόλη στην οποία γεννήθηκε και ζει. Παράλληλα, δεν έπαψε να ασκεί το επάγγελμα του μαιευτήρα-γυναικολόγου, αφού σπουδάζει δύο παιδιά γιατρούς και «δεν είναι επαγγελματίας δήμαρχος, αλλά εραστής της Αυτοδιοίκησης με την έννοια της προσφοράς στον συμπολίτη», όπως λέει. Χωρίς αμφιβολία, η διεκδίκηση τρίτης τετραετίας δεν είναι εύκολη. Και δεν έχει προηγούμενο στα πειραϊκά χρονικά. Και με τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο, ουδείς υποψήφιος προσκείμενος στην κυβέρνηση αισθάνεται καλά!

Κάναμε αξιόπιστη την πόλη

– Κύριε δήμαρχε, διεκδικείτε τρίτη θητεία. Πάτε, δηλαδή, για μια επίδοση πρωτοφανή στα χρονικά της πόλεως. Αλλά γιατί θα έπρεπε οι Πειραιώτες να επιλέξουν για τρίτη φορά τον ίδιο άνθρωπο;

– Κατ’ αρχήν δεν είμαι ο ίδιος. Είμαι πλέον σοφότερος, αλλά και έχω απαλλαγεί εν πολλοίς από τις αλυσίδες των χρεών. Γιατί επί ημερών μας η πόλη έγινε καλύτερη. Ολοι θυμούνται, κι ας μάχονται κάποιοι να κρύψουν την αλήθεια και να σβήσουν τη μνήμη, σε ποια κατάσταση παραλάβαμε τον δήμο το 1999. Με τα χρέη, τα σκάνδαλα, τις απεργίες και τη βρωμιά. Δεν είμαι θαυματοποιός, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι δεν βλέπει τη βελτίωση που υπάρχει σήμερα; Γι’ αυτό και αισιοδοξώ ότι οι συμπολίτες μας θα μας στηρίξουν και πάλι. Κανείς δεν θα ρισκάρει να εμπιστευθεί ξανά την παράταξη που διέλυσε τον Πειραιά την περασμένη δεκαετία. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι, με κάπως διαφορετικό περιτύλιγμα.

– Πώς θα «σημειώνατε» τις αλλαγές που συντελέσθηκαν στον Πειραιά στα χρόνια της θητείας σας;

– Αλλαξαν πολλά. Κατ’ αρχάς αποκαταστήσαμε την εικόνα και την αξιοπιστία της πόλης μας. Οπως σας προανέφερα, οι συνεργάτες μου κι εγώ, παραλάβαμε έναν Πειραιά σε πλήρη ανυποληψία. Καμία δημοτική ομάδα σε όλη τη χώρα δεν ανέλαβε υπό δυσκολότερες συνθήκες απ’ ό,τι εμείς. Ομως, με μοναδικό όπλο τη συνεχή εργασία, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Σήμερα ο Δήμος Πειραιά είναι συνεπής, έχει αυξήσει τα έσοδά του και έχει περιορίσει τις λειτουργικές του δαπάνες.

Η καθαριότητα έχει βελτιωθεί θεαματικά. Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για ν’ αποκτήσει η πόλη περισσότερο πράσινο, δημιουργώντας πάρκα, όπως ο Τινάνειος και ο Θεμιστόκλειος Κήπος, το πάρκο της Τερψιθέας, η Πλατεία Μάρη, καθώς και 23 νέες παιδικές χαρές. Δυστυχώς, οι κατά καιρούς δημοτικές αρχές αλλά και η κεντρική εξουσία χρωμάτισαν την πόλη μας, επί δεκαετίες, με το γκρίζο του τσιμέντου. Πίστευαν ότι μας αρκεί το θαλάσσιο μέτωπο και δεν είχαμε δικαίωμα στο πράσινο. Τους πληροφορούμε ότι το γαλάζιο μες στο πράσινο ταιριάζουν μια χαρά! Παλέψαμε και πετύχαμε να τονώσουμε σημαντικά τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες. Κι όταν λέμε «πολιτισμός» εννοούμε τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και όχι την απλή αναψυχή.

Δημιουργήσαμε 6 νέα ΚΑΠΗ, νέους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Δημιουργήσαμε επίσης το «Σπίτι της Κακοποιημένης Γυναίκας», το «Σπίτι των Αστέγων» και ξεκινήσαμε το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι». Υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων στην ιστορία της πόλης με 20 νέα κτίρια και λύσαμε το πρόβλημα της διπλής βάρδιας στον Πειραιά. Αναπαλαιώθηκε μεγάλος αριθμός νεοκλασικών κτιρίων, τα οποία ήταν ερείπια και τώρα ομορφαίνουν την πόλη. Υπάρχουν βέβαια και τομείς που δεν πήγαν όσο καλά θα θέλαμε. Το βασικό όμως είναι ότι συνολικά κάναμε βήματα μπροστά. Η υπόσχεσή μας, ότι κάνουμε τον Πειραιά κάθε μέρα καλύτερο, υλοποιείται.

Τα μεγάλα θέματα

– Με ξενίζει, σας βεβαιώ, το ότι η μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο σας «προσάπτει» ότι κάνετε «απλή διαχείριση». Είναι τόσο κακό αυτό;

– Το δυσκολότερο πράγμα στη διοίκηση ενός μεγάλου οργανισμού είναι η καθημερινή διαχείριση. Τα λόγια είναι εύκολα. Τα δύσκολα είναι το νοικοκύρεμα της πόλης, η αναστήλωση του κύρους της, η επίλυση μιας σειράς θεμάτων. Ομως και η ουσία της «μομφής» αυτής είναι εντελώς άδικη και αβάσιμη. Ολα τα μεγάλα θέματα της πόλης, τα οποία βάλτωναν επί δεκαετίες, προχώρησαν σημαντικά.

– Το Δημοτικό Θέατρο δημοπρατήθηκε και σε 670 μέρες από την υπογραφή της σύμβασης θα είναι έτοιμο.

– Το θέμα της μεταστέγασης της Ραλλείου προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Μεταστεγάστηκε ήδη το ένα σχολείο και σύντομα θα μεταστεγαστεί και το άλλο.

– Το Στρατόπεδο Παπαδογιώργη παραχωρήθηκε στον Δήμο Πειραιά κατά κυριότητα.

Μια παράταξη λοιπόν που επιτυγχάνει να αποκολλήσει όλα τα χρονίζοντα προβλήματα και τα θέτει σε τροχιά υλοποίησης, δεν είναι απλή διαχειρίστρια. Εχει όραμα και σχέδιο για τον Πειραιά. Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη της πόλης μας. Αν ο Πειραιάς γίνει πιο όμορφος, αν βελτιωθούν οι συγκοινωνίες του, αν υπάρχει μια ζωντάνια και κινητικότητα σε όλες τις δραστηριότητές της, τότε θα έρθει και η οικονομική ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά για την ανάπτυξη.

– Πριν από λίγες μέρες συναντήσατε τον πρωθυπουργό. Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εκλογές ή ο Πειραιάς;

– Και τα δύο. Μιλήσαμε για τις εκλογές, κυρίως όμως ήταν συνάντηση εργασίας. Ο πρωθυπουργός έδειξε ουσιαστικό και έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα του Πειραιά. Εδωσε εντολές και κατευθύνσεις για την επίλυση πολλών θεμάτων. Για το Δημοτικό Θέατρο, την επέκταση του Μετρό, τις προγραμματικές μας συμβάσεις με τα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, και γενικά ήταν πρόθυμος να δώσει λύσεις σε ό,τι ζητήσαμε. Ηταν κάτι που ως δήμος το είχαμε ανάγκη και για τον λόγο αυτό τον ευχαρίστησα δημοσίως.

Ενωμένη παράταξη

– Οι εκτιμήσεις λένε ότι αν χρειαστεί Β΄ γύρος, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για σας. Στο πλαίσιο αυτό, πόσο σας ανησυχεί μια πιθανή «αντάρτικη» υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς;

– Αν δει κανείς την εκλογική ιστορία του δήμου μας θα διαπιστώσει ότι σε όλες τις αναμετρήσεις -πλην εκείνης του 1994, όπου είχαν διασπαστεί ισομερώς οι συνδυασμοί και των δύο μεγάλων παρατάξεων- πάντα υπήρχε ένας υποψήφιος που ξεπερνούσε το 42%. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Συνεπώς, οι εκλογές στον Πειραιά θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα υπόθεση ενός γύρου. Οποιος θέλει να κατέβει ως αντάρτης θα πρέπει να σκεφτεί τις ευθύνες του. Δεν θα κάνει ζημιά μόνο στον Αγραπίδη. Θα βλάψει την παράταξη και τελικά τον ίδιο τον εαυτό του. Ο συνδυασμός μας είναι ανοιχτός για κάθε καλό Πειραιώτη και πάντα θα υπάρχει μια θέση για όσους θέλουν να υπηρετήσουν την πόλη μας και την Αυτοδιοίκηση.

– Ο κ. Μαντούβαλος θα σας στηρίξει;

– Ετσι δηλώνει. Περιμένω να το δείξει και εμπράκτως.

Η γνώση θα μετρήσει στις εκλογές

– Σας ανησυχεί η αναμενόμενη υποψηφιότητα του κ. Φασούλα;

– Γιατί να ανησυχώ; Θεωρώ λογικό να είναι συμπαθής ο κ. Φασούλας. Κι εγώ προσωπικά τον συμπαθώ και του αναγνωρίζω θετικά στοιχεία. Η δημοφιλία όμως δεν αρκεί, ούτε για να εκλεγεί κάποιος Δήμαρχος και πολύ περισσότερο για να είναι καλός Δήμαρχος. Θυμηθείτε την περίπτωση της Μελίνας Μερκούρη. Υπήρχε πιο λαμπερή και δημοφιλής πολιτικός από τη Μελίνα; Ως υποψήφια δήμαρχος, όμως, απέτυχε παταγωδώς. Στις εκλογές του Οκτωβρίου θα μετρήσουν το έργο, οι γνώσεις και η αποτελεσματικότητα του καθενός. Θα μετρήσουν η συνέπεια με την οποία υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση και τον Πειραιά και η ειλικρίνεια των προθέσεών μας. Και τότε εκτιμώ ότι οι συγκρίσεις θα είναι ευνοϊκές για μας. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, πιστεύω ότι ο κ. Φασούλας δεν ανακοινώνει τις προθέσεις του. Θέλει να διεξαχθεί η μικρότερη δυνατή προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να μην υπάρχει χρόνος γι’ αυτές τις συγκρίσεις και φανούν τα αδύνατα σημεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή