«Αυτό είναι το μενού της σωτηρίας»

«Αυτό είναι το μενού της σωτηρίας»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασπίδα προστασίας κατά χρονίων παθήσεων αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, λευκού κρέατος αλλά και ιχθυέλαιου. Ερευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση σε τακτική βάση φρούτων, λαχανικών, πουλερικών και ψαριών μπορεί να μειώσει κατά 39% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες την ανάπτυξη καρδιακών ασθενειών, ενώ η υψηλή δόση ιχθυέλαιου δρα ευεργετικά σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, αλτσχάιμερ κ.ά.

«Διατροφική Ζώνη»

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο ερευνητής βιοχημικός-βιοτεχνολόγος Dr Barry Sears και ειδικός σε θέματα ορμονικού ελέγχου μέσω της διατροφής, παρουσίασε ένα νέο διατροφικό μοντέλο, τη «Διατροφική Ζώνη», το οποίο χαρακτήρισε μετεξέλιξη της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με τον κ. Sears, η «Ζώνη» αφορά στον έλεγχο των «σιωπηλών» φλεγμονών, που όπως είπε κρύβονται πίσω από μια σειρά χρόνιων παθήσεων αλλά και της πρόωρης γήρανσης, με τη σωστή κατανάλωση της τροφής. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η «Ζώνη» είναι η «φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία οι ορμόνες ρυθμίζονται από τη διατροφή και συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να ελέγξουν τις σιωπηλές φλεγμονές».

Η διαφορά της «Ζώνης» από τη μεσογειακή διατροφή έγκειται στο ότι το άτομο καταναλώνει λιγότερα σιτηρά και αμυλούχες τροφές και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βάση της διατροφικής «πυραμίδας» (συχνότερη κατανάλωση) του νέου μοντέλου που προτείνει ο κ. Sears, βρίσκονται τα σαλατικά, ακολουθούν τα φρούτα, τρίτη στη σειρά είναι η πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών, ακολουθούν τα μονοακόρεστα λίπη, ενώ στην κορυφή (ελάχιστη κατανάλωση) είναι τα σιτηρά και οι αμυλούχες τροφές. Οι βασικοί κανόνες του νέου διατροφικού μοντέλου αφορούν στην κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού, πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και πολλών φρούτων και λαχανικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Sears, το ένα τρίτο της διατροφής θα πρέπει να αφορά σε λευκό κρέας, δηλαδή ψάρι ή κοτόπουλο, και τα υπόλοιπα δύο τρίτα της διατροφής σε λαχανικά και φρούτα. Τέλος, στο γεύμα θα πρέπει να προστίθενται συστατικά πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα ή μακαντάμια) και αβοκάντο. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγεται το λιπαρό κρέας και οι κρόκοι αυγών.

Το ιχθυέλαιο

Ο κ. Sears αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο ιχθυέλαιο, τονίζοντας ότι η υψηλή κατανάλωσή του έχει ευεργετική δράση στις καρδιακές ασθένειες, τον καρκίνο, την κατάθλιψη, την αδυναμία συγκέντρωσης, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το αλτσχάιμερ, τον χρόνιο πόνο, την οστεοπόρωση, τα δερματικά προβλήματα και τη γονιμότητα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στο απλό ιχθυέλαιο περιλαμβάνονται και διάφορες τοξικές ουσίες και τόνισε ότι θα πρέπει να προτιμάται το αποσταγμένο ιχθυέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή